Hebron toneel van onrust kolonisten

Met de inzet van een paar honderd agenten, traangas, politie te paard en speciale arrestatiebevoegdheden heeft de Israëlische regering dinsdag geprobeerd de toenemende onrust onder de joodse kolonisten in Hebron te bezweren....

Van onze correspondent Alex Burghoorn

’Van aarzelingen is geen sprake’, heeft waarnemend premier Ehud Olmert gezegd. ‘Iedereen die een soldaat of een agent aanvalt, zal met alle macht worden gestraft.’

Honderden jonge kolonisten waren in het weekeinde naar Hebron getrokken om de regering van Olmert uit te dagen. Met de gezichten gemaskerd bekogelden ze agenten en soldaten met stenen en eieren. De reden voor de rellen: tegen acht kolonistenfamilies, die Palestijnse huizen in het oude centrum hebben gekraakt, is nog door premier Ariel Sharon een ontruimingsbevel uitgevaardigd. Het ultimatum voor vrijwillig vertrek is zondag verstreken; een datum voor gedwongen ontruiming is nog niet vastgesteld.

De spanningen rond de illegale buitenposten op de Westoever zijn snel opgelopen sinds Sharon twee weken geleden werd getroffen door een hersenbloeding. De religieus-zionistische kolonisten willen laten zien dat ze zich op de Westoever niet zo makkelijk gewonnen geven als afgelopen jaar in de Gazastrook.

De straten in Hebron waar de 450 joodse kolonisten wonen, waren maandagavond laat tot gesloten militair gebied verklaard. Het gaf de politie de bevoegdheid iedereen die er niet woont, op te pakken en te verwijderen. Met huiszoekingen en controleposten in de straten probeerde de politie greep te krijgen op de buurt.

Uiteindelijk bleek dinsdagochtend dat de meeste jongeren, vaak afkomstig uit andere nederzettingen, alweer waren vertrokken. Kolonistenleiders hadden er bij hen op aangedrongen naar huis te gaan, omdat de aandacht voor de rellen in de Israëlische media averechts zou werken. Hebron is het bolwerk van de radicaalsten onder de kolonisten. In de loop van tientallen jaren hebben ze Palestijnse bewoners uit het centrum weggejaagd en hun huizen betrokken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden