'Hebron nog vóór Nieuwjaar geregeld'

Hoewel het overleg over de terugtrekking van de Israëlische troepen uit Hebron woensdag en donderdag nog niet met succes kon worden bekroond, verwacht de Palestijnse leider Yasser Arafat dat er nog vóór Nieuwjaar een akkoord kan worden gesloten....

AP; REUTER

AP, Reuter

JERUZALEM

Volgens Israëlische functionarissen hoeven er alleen nog enkele technische kwesties te worden geregeld, zoals de vraag hoeveel controleposten er nodig zijn aan de scheidslijn tussen Israëlisch en Palestijns gebied. De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erakat zei te hopen dat de nog openstaande veiligheidsvraagstukken vandaag nog kunnen worden opgelost. De Amerikaanse ambassadeur in Israël, die donderdag bij de besprekingen aanwezig was, sprak na afloop van 'goed, substantieel overleg'.

De Palestijnse wetgevende raad kreeg gisteren van Arafat te horen dat hij verwacht nog vóór het jaar om is een akkoord over Hebron te kunnen tekenen, zo vertelde het Palestijnse raadslid Hussan Khader. Arafat deelde de raad in een besloten bijeenkomst mee dat Israël daags na de ondertekening zal beginnen zijn troepen terug te trekken uit Hebron. De terugtrekking kan volgens hem rond 5 januari zijn voltooid.

Een Israëlische functionaris bevestigde dat dit het tijdschema is dat wordt nagestreefd. Hij zei dat het akkoord zondag al door de leiders van de onderhandelingsdelegaties kan worden geparafeerd. Daarna wordt het ter goedkeuring voorgelegd aan de Palestijnse en de Israëlische regering. Als Arafat en de Israëlische premier Netanyahu het dan later in de week met hun handtekening bekrachtigen, kunnen de Israëlische troepen - ook volgens deze Israëlische zegsman - op 5 januari weg zijn uit Hebron.

Arafat vertelde zijn Palestijnse wetgevende raad gisteren ook dat Israël zes weken na de ondertekening van een akkoord over Hebron zou beginnen zijn troepen terug te trekken uit plattelandsgebieden op de Westelijke Jordaanoever. Arafat zei dat hij van Netanyahu had verlangd dat die hem niet alleen een specifiek tijdschema zou noemen voor de terugtrekking uit Hebron, maar ook voor de Israëlische terugtrekking uit andere Palestijnse gebieden.

Volgens de vredesakkoorden had Israël al in september met die terugtrekking moeten beginnen. Met tussenpozen van een half jaar zou Israël deze operatie in drie fasen moeten voltooien. In de vredesakkoorden is echter niet vastgelegd hoeveel land Israël in elke fase moet overdragen aan de Palestijnen.

Netanyahu's hoogste adviseur, David Bar-Ilan, ontkende echter dat de Israëlische premier tegenover Arafat al een datum voor de terugtrekking heeft genoemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden