Hebben van kinderen lijkt norm

Je wilt kinderen of je wilt ze niet. In artikelen over het moederschap wordt steeds deze tweedeling aangebracht. Nelleke Noordervliet maakt het helemaal bont....

In mijn omgeving zijn er diverse mensen zonder kinderen. Bij de meesten is dat géén bewuste keuze. Er heeft zich bij velen nog geen goede partner aangediend, ze zouden wel anders willen. Bij anderen lukt het gewoonweg niet om ze te krijgen. En er zijn mensen die bewust kiezen voor een kinderloos bestaan. Hun motivatie gaat wel wat verder dan de redenen die Noordervliet aanvoert.

Daarnaast bevinden zich in mijn omgeving ontzettend veel gezinnen, ondanks het feit dat vrouwen op latere leeftijd een kind krijgen. Ik vraag me af hoeveel van die gezinnen weloverwogen voor kinderen hebben gekozen en bij hun keuze beschikten over 'indringende' zelfkennis. De vraag is of dat ook kan. Ik heb me laten vertellen dat je pas werkelijk beseft waaraan je begint als je ze hebt. Ook ouders kunnen trouwens over kinderen krijgen praten alsof ze een lidmaatschap nemen bij een sportclub. Daarnaast kunnen sommige ouders niet vaak genoeg zeggen dat het krijgen van een kind het mooiste moment in het leven is en het hebben van kinderen zo bijzonder is. Dat wordt nog eens benadrukt tijdens feestjes, waarbij ze niet uitgepraat raken over de (klein)kinderen. Zo word je het gevoel aangepraat dat je zonder kinderen van alles mist in het leven. Ik heb trouwens niet het idee dat vrouwen van mijn leeftijd (37) verantwoording moeten afleggen over het hebben van kinderen. Het is eerder andersom.

Kinderen krijgen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. En als je wel kunt kiezen, dan gaat het er vooral om dat je achter je keuze staat. Als Nelleke Noordervliet achter haar moederschap staat, dan is dat mooi. Het belangrijkste is dat ze er zelf van overtuigd is. Maar laat mensen die er anders over denken ook in hun waarde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden