'Hebben jullie wel eens gehoord van een oude sok?'

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

Spaargeld. Beeld anp

Mijn vriend en ik willen al een tijd samenwonen. Mijn vriend ontvangt een uitkering die opgeheven zal worden wanneer wij samenwonen, omdat mijn spaargeld net boven de norm zit van het totale vermogen wat we zouden mogen hebben. Ik studeer nog en mijn spaarrekening bestaat uit geld dat mijn ouders voor mij hebben gespaard voor mijn studie. Mijn vriend ziet het niet zitten om van mijn spaargeld te leven, maar we willen beiden wel heel graag (op korte termijn) samenwonen. Wat zou u doen?

Naam bij redactie bekend

Ethisch

Uw vriend wil niet van uw spaargeld leven, maar vindt het geen probleem om van het spaargeld van de gemeenschap te leven. Ik kan u natuurlijk allerlei tips aan de hand doen, maar de werkelijke vraag is hoe ethisch dat is. Ga gewoon samenwonen als u dat wilt en voorzie in uw eigen levensonderhoud als u dat kan. Een beroep op de gemeenschap zou je alleen moeten doen als je het zelf echt niet redt. In uw geval lijkt dit me niet het geval.

Robbert Prins (46), Boskoop

Bedrag meegeven

Wij hadden destijds ook gespaard voor de studie van de kinderen, maar hebben niet - zoals uw ouders - hen het hele bedrag meegegeven. Zij kregen van ons, zolang het nodig was, een maandelijkse toelage. Kunt u de situatie niet terugdraaien en het bedrag terugstorten op de rekening van uw ouders en dan een vast bedrag per maand ontvangen?

Paulien van der Linden (68), Berkelland

Veilige plaats

Een veelgehoorde optie is je banksaldo naar het gewenste niveau te verlagen door spaargeld contant op te nemen en op een veilige plaats te bewaren. Bij de schenkers? De spaarrente die je misloopt, is te verwaarlozen. De sociale dienst verlangt afschriften van de afgelopen drie maanden dus: vandaag opnemen en over drie maanden uitkering aanvragen. Check dit overigens. Vriend krijgt dan uitkering en hoeft niet van jouw spaargeld te leven, dat 'logeert' weer bij je ouders. Afgezien van een mogelijk knagend gewetensprobleempje.

Elbert Waal (54 ), Barendrecht

Vakantie

Neem uw vriend op vakantie van uw teveel aan spaargeld. Wanneer u terugkomt, is het probleem opgelost en weet u meteen of het samenleven bevalt.

Stijn Cornelissen (30), Utrecht

Oude sok

Hebben jullie wel eens gehoord van een oude sok?
Hanz Fisch (70), Montferland

Niet romantisch

Mijn lief en ik wonen allebei nog met vrienden/vriendinnen. Hier kiezen we bewust voor. Samenwonen is niet zo romantisch als u denkt. Je ziet en weet alles van elkaar en het delen van financiële zaken is zo'n beetje het einde van die romantiek. Uw vermogens verschillen significant. Wacht nog even met samenwonen tot dat op orde is. U moet de rest van uw leven waarschijnlijk nog met een man wonen.

Inge van den Bosch (24), Utrecht

Ander adres

Los het op zoals mijn vriend en ik dat doen: laat een van jullie twee zich inschrijven op het nieuwe adres en laat de ander zich inschrijven op het adres van zijn/haar ouders. Op deze manier kunnen jullie samenwonen zonder dat zijn uitkering wegvalt.

Naam bekend bij redactie

Over twee weken: De sleutels teruggeven?

In onze straat heeft iedereen normaal contact met de buren. We lopen de deur niet bij elkaar plat, maar we houden wel een oogje in het zeil als er een gezin op vakantie gaat. We hebben elkaars huissleutels, zetten de vuilnisbakken aan de weg en legen de brievenbussen. Van de week sprak ik toevallig twee buurvrouwen, die vertelden dat de buurman van het tweede huis naast ons, jarig was geweest, en dat ze 's avonds op zijn verjaardag waren uitgenodigd. Daar hadden ze nog meer buren gesproken. Toen bleek dus dat ze ons niet hadden uitgenodigd, terwijl ik toch afgelopen zomer op hun huis heb gepast. Wat nu?

Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 29 september 2014 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.