Hebben Britse jongeren weinig in te brengen?

De dag nadat de Britten hadden gestemd vóór vertrek uit de Europese Unie gingen cijfers rond waarin de uitslag is uitgesplitst naar leeftijdsgroep, zie figuur 1.

Demonstratie tegen de Brexit in Londen.Beeld epa

Er zwerven talrijke varianten van deze cijfers rond. De officiële uitslag is niet uitgesplitst naar leeftijd, dus we moeten werken met peilingen die allemaal net iets anders uitvallen. Ik gebruik de cijfers van Lord Ashcroft, de Britse Maurice de Hond. De officiële uitslag laat wel dezelfde verbanden zien als deze peiling. Zo hebben districten waar veel ouderen wonen gemiddeld een hoger percentage stemmen vóór vertrek.

Toen ik de resultaten zag, had ik medelijden met de Britse jeugd. Van hen wilde 73 procent bij de Europese Unie blijven. De grafiek laat een duidelijke kloof zien: de meeste mensen onder de 45 willen blijven, bij de groep daarboven wil de meerderheid vertrekken. Daarbij is 65 procent van de Britse stemgerechtigden ouder dan 45, dus hadden jongeren weinig in te brengen. Lekker dan, als het over jouw toekomst gaat.

Zo dacht ik, tot een dag later de opkomstcijfers opdoken (figuur 2). Als er zo weinig jongeren zijn gaan stemmen, dan is het logisch dat hun stem niet zo zwaar meetelt. Door de bovenstaande gegevens te combineren, kun je uitrekenen hoeveel procent van elke leeftijdsgroep wat gestemd heeft (volgens deze peiling dan). Dat is te zien in figuur 3.

Nog steeds zie je dat ouderen vaker voor vertrekken kiezen dan jongeren. Maar je ziet ook dat het percentage dat gestemd heeft op blijven in elke leeftijdsgroep tussen de 30 en 40 procent zit. Behalve bij de jongeren, zij blijven steken op 23 procent. Betekent dit dat de uitslag van het referendum anders zou zijn geweest als er meer jongeren de moeite hadden genomen om te stemmen? Dat is onmogelijk te zeggen: we weten niet wat de thuisblijvers gekozen zouden hebben.

Wel laat deze laatste grafiek zien dat een groter deel van de ouderen vóór blijven heeft gestemd dan van de jongeren. Zet een willekeurige Britse gepensioneerde naast een of andere 21-jarige en de kans dat de eerste voor blijven koos, is groter dan dat de tweede dat deed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden