Hebbeding voor Henkheters en Henkachtigen

Naar volledigheid hebben de samenstellers Henk en Wim van der Horst misschien gestreefd, maar de onmogelijkheid ervan hebben ze ook onderkend....

Vorig jaar rond deze tijd maakte reclame-goeroe Hans Ferrée een van zijn ideetjes te gelde en noemde het de Hansyclopaedie. Twaalfhonderd mensen met de naam Hans kregen een lemma in dit boek, dat volgens zijn uitgever een geweldig succes was.

Een goed idee gaat langer mee dan één Sinterklaas en een paar maanden later kreeg oud-Farce Majeur- en Showroom-medewerker Henk van der Horst het verzoek of hij iets dergelijks wilde maken over mensen wier naam Henk was, of tenminste iets Henk-achtigs had. En zo kwamen schrijver Henk van Teylingen, politicus Hendrikus Colijn, architect Hendrik Berlage, verzetsman Henk van Randwijk, acteur Henk van Ulsen, kunsthistoricus Henk van Os, wielrenner Henk Lubberding, dichter Hendrik Marsman en voetbaltrainer Johan Cruijff in hetzelfde boek te staan. Johan Cruijff? Ja, want hij heet eigenlijk Hendrik Johannes, net als minister van Binnenlandse Zaken Hans Dijkstal volgens zijn paspoort Henri heet en op grond daarvan een plaatsje in de Henk-Encyclopedie heeft gekregen, ook al werd hij in Ferrées Hanzenboek óók al vermeld.

Voor de Henken zal het vast aardig zijn om te lezen wie er nog meer Henk heten. Voor de vrouwen minder, want schrijfster Hendrickje Spoor en Hendrickje Stoffels, de geliefde van Rembrandt, ontbreken. Daar zullen de witte plekken wel voor zijn bedoeld.

Hoe leuk is het als je geen Henk heet? Lezen we over tv-sportjournalist Henk van Dorp dat hij veel om zichzelf lacht en in zijn vrije tijd pijp rookt; dat een andere tv-presentator, Henk Mochel, met vut is en getrouwd is met de eeuwig blonde journaalpresentatrice Elleke van Doorn; dat de journalist Henk Terlingen in 1994 te vroeg is overleden, dat voetbaltrainer Henk Houwaart een driftig persoon is, die uit zelfverdediging iemand overhoop stak met een mes; en dat Feyenoord-voetballer Henk Fräser een ontstoken achillespees heeft.

Bij de Volkskrant werkt op de buitenlandredactie Joris Cammelbeeck (collega van Henk Thomas, ook genoemd in het boek, in tegenstelling tot de fotograaf Henk Thomas); Joris Cammelbeeck noemt dit 'kwartjeskennis'. Wat niets ten nadele van dit soort kennis is, maar waarzonder je probleemloos een mavo-diploma kunt behalen.

Kwartjeskennis die er niet in staat, is bijvoorbeeld het gegeven dat EO-coryfee Henk Binnenijk ('beroemd christen') vroeger verhuizer was; dat oud-voetballer en thans makelaar Henk van Leeuwen in zijn voetbaltijd 'Henkie-mooi' werd genoemd, vanwege zijn eeuwige kammetje; en dat Dag In Dag Uit-redacteur Henrico Prins vroeger ketelbinkie is geweest.

Grootste bofkont is professor Beunders. Vlak onder elkaar staan Hendrik Johan Gerard Beunders en Henri Beuners. Beiden zijn hoogleraar toegepaste maatschappijgeschiedenis aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Dat kan kloppen, want het is een en dezelfde persoon.

Gijs Zandbergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden