Open Universiteit

Wat is dit?

'Open Universiteit ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

Heb jij vandaag al iets nieuws geleerd?

Leven in een informatiemaatschappij heeft zo zijn uitdagingen. Kennis evolueert steeds sneller, en veranderingen volgen elkaar in hoog tempo op. Ook op de werkvloer. Professionals die vooruit willen, blijven zichzelf daarom hun gehele carrière ontwikkelen. Met alle nieuwe mogelijkheden die daarvoor beschikbaar zijn.

null Beeld Open Universiteit
Beeld Open Universiteit

De tijd dat je na het behalen van je diploma was uitgeleerd ligt inmiddels wel achter ons. Afstuderen is niet langer het eindstation, maar het startschot voor een nieuwe fase in je persoonlijke ontwikkeling. Een fase waarin je professionele activiteiten afwisselt met opeenvolgende leertrajecten om je kennis en competenties op peil te houden. En om nieuwe skills te leren voor je huidige, of je volgende functie.

'Een leven lang leren' is niet voor niets een belangrijk speerpunt van de Nederlandse Onderwijsraad. Een nieuwe realiteit die niet iedereen even gemakkelijk valt. Het combineren van een uitdagende baan met een nieuwe opleiding kan er behoorlijk inhakken. Zeker als je die inspanning moet combineren met een druk privéleven, waarin ook je partner, kinderen, vrienden, hobby's en andere belangrijke zaken doorlopend om aandacht vragen.

Motivatie

Een goede motivatie is dan een waardevol bezit. Bijvoorbeeld als je je zinnen hebt gezet op het behalen van een universitaire mastertitel. Als je een WO-opleiding wilt doen waarmee je jouw ideale baan kunt binnenslepen. Of, heel specifiek, als je als leraar verplicht moet bijscholen of je master moet behalen om je lesbevoegdheid te behouden. En daar tot juni dit jaar ook nog een lerarenbeurs voor toegewezen kunt krijgen.

En er is geen tekort aan andere professionele en persoonlijke doelen die je met het opstarten van een nieuw leertraject kunt bereiken. Leren opent veel nieuwe en soms ook onverwachte deuren. Als je jezelf kunt openstellen, en bereid bent om wat tijd en moeite te investeren, is er altijd wel een aantrekkelijk doel binnen handbereik.

Vraag het succesvolle mensen, en je hoort vaak dat iets nieuws leren een aantrekkelijk doel op zich is. "Smart is an elusive concept", observeerde Bill Gates ooit. In plaats daarvan noemde hij zijn nimmer aflatende drang om te leren als belangrijkste reden achter zijn grote succes. "En daarmee ook het groeiende vermogen om nieuwe informatie te verwerken. Om de juiste vragen te stellen. En verbanden te zien tussen zaken waarvan je eerder dacht dat die geheel los van elkaar stonden."

Loopbaanperspectief

Volgens de statistici van het CBS zijn de belangrijkste drijfveren voor de ruim 20 procent van de Nederlandse professionals in 2014 een cursus of opleiding deed echter redelijk nuchter. Namelijk de wens om hun werk beter te kunnen doen, en hun loopbaanperspectieven te verbeteren. En in die doelen slagen ze met vlag en wimpel: volgens het CBS geven deze mensen vaker dan gemiddeld aan dat ze promotie hebben gemaakt, of een hoger salaris hebben gekregen.

Wat de beweegredenen ook zijn: de Open Universiteit vindt álle mensen die de uitdaging aangaan om een academische studie met hun persoonlijke en professionele leven te combineren helden. Superhelden! Daarom doet de enige aanbieder van universitair onderwijs voor deze doelgroep hard zijn best om het deze durvers en doeners zo makkelijk en aangenaam mogelijk te maken.

Bekijk de mogelijkheden

Bijvoorbeeld door de combinatie van innovatief online onderwijs en leren in groepsverband met andere studenten. Je volgt een opleiding in je eigen tijd, waar en wanneer je maar wilt, persoonlijk begeleid door uitstekende docenten en wetenschappers. En er staat een studieadviseur klaar om jou te helpen de beste keuze te maken voor jouw persoonlijke situatie, en om de gekozen opleiding daar zo goed mogelijk op aan te sluiten.

Bekijk daarom nu het aanbod, en blijf op de hoogte van jouw mogelijkheden. De beste garantie om gelukkig te worden in je werk, is immers als je wordt uitgedaagd om iedere keer weer iets beter te worden.

OU.nl - Academisch, persoonlijk, online

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden