Column

Heb je me gezien? Goed hè?

 

Somberman besluit een voetbalwedstrijd bij te wonen. De voetbalsport zelf interesseert hem maar matig, maar één aspect ervan trekt hem aan. Dat is de harde kern van de supporters, die uit gespierde, dikbuikige vechtersbazen zou bestaan. Beide elftallen beschikken in ruime mate over zulke aanhangers. Welke club zal hij supporten? Hij kiest niet voor Club Y maar voor Club Z, want die maakt volgens de kranten de grootste kans te verliezen van Club Y, die al het hele seizoen superieur voetbal vertoont. En Somberman is gesteld op losers.

De harde kernen zitten in gescheiden vakken. Als de wedstrijd begint stijgt er uit beide vakken een hees brullen en een snerpend fluiten op. Ook wordt er met gebalde vuisten geschud. Na enige tijd rent een lid van de harde kern van Club Z het veld op en slaat de scheidsrechter knock-out. Somberman wrijft zich in de handen. Het spektakel overtreft zijn stoutste verwachtingen. De wedstrijd wordt gestaakt en even later weer hervat.

Tot zijn genoegen ziet Somberman dat ook de spelers geweld niet uit de weg gaan. Benen worden onderuit getrapt, ellebogen in een gezicht geplant, shirts worden vasthoudend gescheurd. Het kan natuurlijk niet beter. Of toch? Hij houdt het niet meer en voegt zich bij de harde kern van Club Z, die intussen door harde kern van Club Y is bereikt. De kernen vliegen elkaar in de kale hoofden. Somberman wordt niet geaccepteerd, want hij is, onvergeeflijke fout, te netjes gekleed. Met een linkse hoek wordt hij buiten gevecht gesteld.

Dit mooie voorval ziet hij 's avonds terug op televisie. Glimlachend kijkt hij ernaar, belt kennissen op. 'Heb je me gezien? Goed hè?'

Voortaan zal hij vaker naar voetbal gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.