'Heb je een foto van de kinderen?', pingen ze dag voor de vlucht

Woensdag stonden Schipholmedewerkers voor de rechter. Ze zouden drugs, verstopt in de vleugels van een Boeing, vanuit de Antillen naar Nederland hebben gesmokkeld. Twee van hen hoorden 15 jaar cel eisen.

BADHOEVEDORP - Als op 26 februari 2012 vlucht KL761 uit Curaçao aan het begin van de middag op Schiphol landt, wordt het vliegtuig zoals gebruikelijk bijgetankt en worden de koffers van boord gehaald. Niet alle bagage gaat van het toestel. Verstopt achter een ruimte in een van de vleugels ligt een zwarte rugtas met witte koorden. De inhoud: zes kilopakketten cocaïne met een straatwaarde van 250 duizend euro. De partij cocaïne wordt onderschept. Het is een doorbraak in een grootschalig onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM), dat al in september 2011 begon en resulteert in de aanhouding van elf personen, onder wie werknemers van Schiphol.

Woensdag, op de rechtbank op Schiphol, horen twee hoofdverdachten uit de omvangrijke smokkelzaak 15 jaar cel tegen zich eisen. Ogenschijnlijk kalm luisteren Franklin A. (40) en Shurendy Q. (31) naar het requisitoir van de officier van justitie. Ze zitten vooraan in zaal D van de rechtbank, slechts enkele kilometers van de plek waar bijna twee jaar geleden de bewuste Boeing MD11 landde. Naast de smokkel worden de twee verdacht van poging tot liquidatie en lidmaatschap van een criminele organisatie. Een derde verdachte, die een garage en auto's beschikbaar stelde, hoort 36 maanden eisen, waarvan 12 voorwaardelijk.

Het OM begon met onderzoek 'Athena' in september 2011 naar aanleiding van twee processen-verbaal van de Criminele Inlichtingen Eenheid. Verreweg het grootste deel van de bewijslast is afkomstig van (Blackberry-) pingconversaties die de verdachten met elkaar hadden. Justitie wist deze te onderscheppen door onder andere gebruik te maken van een zogenoemde IMSI-catcher, een apparaat dat zich voordoet als een steunzender van een GSM-netwerk maar dat ondertussen het identificatiegetal van de telefoon onderschept. Daarmee kan de politie gespreksdata opvragen bij de telefoonaanbieder.

'Heb je een foto van de kinderen?' is het bericht dat op 25 februari, een dag voor de vlucht, wordt verstuurd. Het antwoord: foto's van kilopakketten drugs en de zwarte rugtas. 's Nachts komt de bevestiging: het is 'on'.

De Koninklijke Marechaussee onderschept de rugzak, maar besluit het nieuws, in het belang van het onderzoek, stil te houden. De verdwijning van de cocaïne zorgt voor spanningen tussen de verdachten. 'Die vent beweert dat hij niets heeft gevonden', zegt een verdachte over de medewerker van Schiphol die de partij drugs uit het vliegtuig had moeten halen. Een ander gelooft dat niet: 'Die man heeft je voor de gek gehouden. Vriend, hij had al bekogeld moeten worden.'

Omdat de spanningen zo hoog oplopen besluit justitie op 1 maart de drugsvangst alsnog wereldkundig te maken, in de hoop de boel te sussen. Het OM blijft de bende in de gaten houden en verricht in november 2012 op verschillende dagen elf arrestaties.

De zware eis tegen A. en Q. is mede omdat het OM vindt dat ze een gevaar voor de maatschappij zijn en de kans op herhaling groot is. Volgens het OM zijn Q. en A. ook nauw betrokken bij de Curaçaose bende No Limit Soldiers, die in verband wordt gebracht met de moord op politicus Helmin Wiels.

Volgens advocaat Inez Weski, die verdachte Q. bijstaat, staat de eis van 15 jaar 'niet in proportie tot dit dossier'. 'De bewijsvoering moet kennelijk vooral worden geput uit een parallelle wereld van een beeld over Curaçao', zegt de raadsvrouw over de onderschepte pingberichten. Volgens Weski is het Openbaar Ministerie alleen maar met indirect bewijs gekomen.

Ook is Weski verbolgen over de manier waarop haar cliënt naar Nederland is gehaald. Q. woonde in Jamaica, waarmee Nederland geen uitleveringsverdrag heeft. Toch werd Q., zegt Weski, door een Jamaicaanse politie-inspecteur zomaar, zonder paspoort, op het vliegtuig naar Curaçao gezet, waardoor hij vervolgens makkelijk aan Nederland uitgeleverd kon worden.

De komende weken wordt de strafeis tegen de andere verdachten bekend. De uitspraak is begin maart.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden