Heb ik nog recht op partnerpensioen?

Geldvraag

Mijn vrouw is al enige tijd geleden overleden, terwijl zij nog werkte. Van het pensioen dat zij heeft opgebouwd, heb ik nooit een cent gezien. Heb ik daar geen recht op?

Beeld Peter van Hugten

U heeft misschien recht op een partnerpensioen, maar daar moet u zelf achteraan. De voorlichting over partnerpensioen is niet best.

Sinds een paar jaar staan alle pensioenaanspraken in mijnpensioenoverzicht.nl, waarop u kunt inloggen met uw DigiD.nl. Soms staat een pensioen daar niet geregistreerd. U kunt dan contact opnemen met de beheerder van die site, de stichting Pensioenregister in Amstelveen. Dit is een publieke instelling die gratis helpt, ook met het opsporen van vergeten pensioenen. Het is bereikbaar via info@stichtingpensioenregister.nl.

Het pensioen van uw vrouw is dus te vinden in dat overzicht. Daar staat ook hoeveel de partner krijgt als zij overlijdt. Over dat partnerpensioen is niets te vinden bij uw digitale pensioenoverzicht. Daar schuilt logica in. Het is namelijk een voorwaardelijk pensioen dat u alleen krijgt als uw partner overlijdt.

Toch is het raar. Het zou gemakkelijker zijn als dat pensioen wel te vinden was op uw eigen pagina. Uw partner staat er niet eens met naam genoemd. U moet er maar op hopen dat uw partner de zaken voor u goed heeft geregeld, want zelf kunt u het niet controleren.

Wat is partner - of nabestaandenpensioen? Als iemand overlijdt, eindigt diens recht op pensioen. Het is gelukkig vaak wel zo geregeld dat een deel van het pensioen naar de partner gaat. Hoeveel dit is, hangt af van de pensioenregeling. Het is vaak 50 of 70 procent van het ouderdomspensioen dat iemand op de AOW-leeftijd opgebouwd zou hebben.

Soms gaat het fout. Na het overlijden blijkt ineens dat er geen pensioen is voor de partner. Die was niet gewaarschuwd. Onlangs oordeelde de rechtbank Gelderland dat iemand ook zonder aanmelding recht had op partnerpensioen.

In het pensioenreglement stond niet expliciet dat aanmelden verplicht was. Dan is er volgens de rechter geen reden om partnerpensioen te weigeren. Een interessant vonnis (zie rechtspraak.nl naar Rbgel:2017:5566).

U moet dus eerst de pensioenuitvoerder van uw partner opsporen, vervolgens controleren of u daar staat aangemeld en daarna checken of dat echt vereist was.

Reken er niet op dat het makkelijk gaat. Het kan zinvol zijn de Ombudsman Pensioenen (zie ombudsmanpensioenen.nl) in te schakelen, zeker als u merkt dat u wordt afgescheept. Hij kan wellicht helpen.

Wie nog een partner heeft: controleer via het digitale pensioenoverzicht wat er gebeurt na uw overlijden. Meld zo nodig uw partner alsnog aan.

Mensen zonder baan en zzp'ers moeten extra opletten. Wie weggaat bij de werkgever, verliest vaak zijn verzekerde partnerpensioen. Tijdens de WW-uitkering blijft het partnerpensioen meestal verzekerd.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.