Heb ik niet te snel belastingaangifte gedaan?

Afgelopen weekend heb ik de belastingaangifte weggewerkt. Ik hoef niets bij te betalen, dus ik heb de boel maar ingestuurd. Nu vraag ik me toch af of ik het niet te gemakkelijk heb opgevat. Heeft u nog tips?

Als u samen met uw partner aangifte doet, kan het lonen om bedragen te verdelen. Beeld null
Als u samen met uw partner aangifte doet, kan het lonen om bedragen te verdelen.

Tweederde van de Nederlanders doet zijn eigen aangifte. Velen beginnen er direct mee zodra de vooringevulde aangifte op 1 maart beschikbaar is. In minder dan een uur is het gepiept. Doet iedereen daar nou zo moeilijk over?

Maar het is beter de aangifte niet te snel af te handelen. De Belastingdienst ontdekt in de eerste weken van maart soms nog fouten in het aangifteprogramma en herstelt deze dan. Aangifte doen vanaf medio maart is dus veiliger.

Wie de aangifte al heeft ingestuurd kan deze gemakkelijk veranderen. Open de ingestuurde aangifte in Mijnbelastingdienst, pas hem aan en stuur hem opnieuw in.

Op uw verzoek enkele tips bij het nalopen van de aangifte. Controleer of alle inkomsten juist zijn weergegeven. Wie inkomsten had naast zijn reguliere baan kan uitgaven aftrekken die nodig waren om dit inkomen te verwerven. Denk daarbij aan printerinkt, telefoon- of materiaalkosten. De fiscus kan om bonnetjes vragen.

Denk aan aftrekposten voor scholing, giften, zorgkosten (inclusief vervoer) en reiskosten. Er geldt voor al deze kosten een drempel en de regel dat alleen onvergoede kosten aftrekbaar zijn. Het eigen risico bij zorg geldt niet als onvergoede kosten.

Check alle bank- en spaarrekeningen. Dat is vooral belangrijk als u belastbaar vermogen heeft en eind 2016 veel geld heeft overgeboekt om zo dat vermogen te verlagen. In 2016 viel 30 december op een vrijdag en banken werkten toen niet. Soms legde de bank de grens al op 28 december. Alle afboekingen van na die datum zijn pas op 2 januari verwerkt. Als u kunt aantonen dat de overboeking in 2016 is gedaan, kunt u het saldo in de vooringevulde aangifte handmatig aanpassen.

Partners met meer dan 125.000 euro vermogen betalen vanaf 2017 meer vermogensheffing. Door het vermogen te verdelen, kunnen zij die heffing omlaag krijgen.

Wie samen met een partner aangifte doet, kan bij het onderdeel Verdelen in de aangifte schuiven met aftrekposten en vermogen. Wie ervoor kiest om samen met de partner aangifte te doen activeert een rekenhulp in het aangifteprogramma. U moet dan nog wel handmatig bedragen verschuiven, om te zien of een andere verdeling gunstig is. Gewoon een kwestie van bedragen invullen.

Vergelijk de aangifte ook met die over 2016. Misschien ontdekt u een opmerkelijk verschil. U kunt nog een herziening aanvragen van de aangifte van maximaal vijf jaar geleden. Alleen de verdeling tussen partners is niet meer te herzien als de aanslag eenmaal definitief is en de bezwaartermijn is verstreken.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.
Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden