'Heavy traffic' houdt leerling oplettend

Peter Middendorp..

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'Yes! Je leest het goed: je kunt op de radio komen. Spreek je eigen verkeersboodschap in via een speciaal telefoonnummer. Zorg dat-ie eruit knalt. Je hebt maar twintig seconden en dat is shit kort' Snelle taal voor de 180 duizend leerlingen uit de hoogste klassen van de basisschool die gisteren het landelijke verkeersexamen aflegden.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) vindt het huidige verkeersonderwijs echter onvoldoende om het stijgend aantal jonge verkeersdoden af te remmen. Daarom heeft VVN een project opgezet voor elf- tot 24-jarigen. Begonnen is er gisteren met de jongste groepen, de plannen voor de oudere jeugd worden half mei bekendgemaakt.

Naast het bekende diploma krijgen de kinderen dit jaar voor het eerst de veelkleurige actiemap Heavy Traffic, waarin ze door middel van 'onwijze acties' worden aangespoord te blijven nadenken over de gevaren van het verkeer.

Als Holiday Cop mogen ze bijvoorbeeld hun ouders op veilig rijgedrag controleren, het Pa-en-Ma-Verkeersexamen. Tegenprestatie: een hele week afwassen of boodschappen doen. Met kunst op straat kunnen gevaarlijke situaties in de wijk worden gemarkeerd en de 'meest wijze' waarschuwingen komen als reclamespot op de radio. 'Meedoen dus, wie weet word jij wel een beroemde Heavy Traffic-ster'

Vorig jaar verongelukten 87 kinderen tot veertien jaar in het verkeer, zes minder dan in 1994. 'Een hele kleine en incidentele daling,' vindt B. Woudenberg van VNN. Ruim vijfduizend raakten gewond, waarvan iets meer dan duizend ernstig gewond. Het Heavy Traffic-project moet de aantallen omlaag brengen.

Een van de belangrijkste oorzaken van de ongelukken is volgens B. Lengkeek van de Heijbergschool de onzekerheid van de kinderen. In de verkeerstuin van het Rotterdamse Plaswijckpark controleert zij of haar leerlingen goed uitkijken voordat ze de voorrangsweg oversteken. 'Ze zijn niet gewend te fietsen,' zegt ze. 'Veel kinderen lopen naar school, of worden gebracht met de auto.'

In de Rotterdamse verkeerstuin deden donderdagochtend 46 leerlingen van de Heijbergschool en de Goede Herderschool verkeersexamen. Ze spelen het vertrouwde spel, dat achtereenvolgende generaties leerlingen speelden om het diploma te halen.

Maar de 'ouderwetse' manier is niet meer genoeg. Met het project Heavy Traffic wordt het verkeersonderricht 'aan de eisen van de tijd aangepast'.

Tijdens het praktijkgedeelte speelt de helft van de kinderen automobilist in een trapauto van het park. De andere helft legt, gadegeslagen door wijkagenten, ouders en leerkrachten, per fiets een parcours af. Gelet wordt onder meer op afslaan en het veilig inhalen van geparkeerde bussen.

'Meester, het stuur van deze fiets zit gevaarlijk los', roept een jongen, aanzienlijk braver dan zijn gedrag in de trapauto deed vermoeden. Andere kinderen zouden het allemaal veel beter doen, 'als die flikkers voor ons maar wat harder op zouden schieten'.

Na het praktijkexamen volgt voor de leerlingen van de Heijbergschool het theoriegedeelte van het examen. Vragen over de verkeerssituatie in het dorp en op het woonerf mogen ze overslaan. 'Niet relevant,' zegt hoofdmeester H. Immink, 'Voor stadskinderen zijn andere zaken belangrijker, zoals kruispunten en voorrangswegen.'

Veertig kinderen slagen voor hun verkeersexamen. Trots fietsen ze het heftige verkeer in, het begeerde diploma onder de snelbinders. Zes andere leerlingen krijgen binnenkort een herkansing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden