'Hé ijscoman, heb jij Maxima Zorreguieta al gezien?'

Voor de fotografen van weekbladen zoals Story en Privé is het koninklijke jachtseizoen geopend. Allemaal willen ze dé foto schieten: van de kroonprins en zijn nieuwe liefde, de Argentijnse Maxima Zorreguieta....

Maar waar is Maxima? Misschien wel gewoon bij de kroonprins thuis, op het Haagse Noordeinde nummer 66, naast het werkpaleis van de koningin.

Dus hangen dinsdagmiddag bij de achteringang van Paleis Noordeinde drie fotografen rond: grote telelenzen, een stoeltje om het wachten te veraangenamen en in een plastic zak alle bladen met recente foto's van de kroonprins en allerlei vrouwen. Documentatiemateriaal, want mogelijk zit er tussen die foto's één van Maxima.

'Als ze zonder Willem-Alexander naar buiten komt, kan ze hier zo langs lopen zonder dat wij haar herkennen', verzucht een van de fotografen. Dus wordt elke vrouw die het paleis uitkomt indringend bekeken, zelfs als ze de huwbare leeftijd al lang achter zich heeft gelaten.

Op een van de foto's uit het plasticzak-archief draagt een blonde vrouw een koffer het paleis in. Is dat Maxima die bij de kroonprins komt logeren? De wachtende fotografen weten het niet. De dame in kwestie is van achteren gefotografeerd en zou net zo goed de vorige vlam van de kroonprins, Emily, kunnen zijn.

Fotografen zijn bereid ver te gaan in hun jacht op die ene foto, waarvan ze hopen dat er over dertig jaar nog over wordt gepraat. Afgelopen zaterdag waren twee van hen zelfs iets te ver gegaan, waardoor ze op het politiebureau van het Brabantse Maarheeze belandden.

De twee waren opgepakt omdat ze door het struikgewas van het landgoed van de familie Loudon in Leende kropen. Daar was het huwelijksfeest van een jonkvrouwe Loudon gaande, maar het was niet de bruid waarvoor de fotografen in de bosjes lagen. Zij hadden het gemunt op de kroonprins die met zijn Maxima aanwezig zou zijn op het feestje. Het kwam ze op een boete van zo'n zestig gulden te staan.

De fotografen bij het Paleis Noordeinde komen dinsdagmiddag ineens in actie. Het is half vier. De kroonprins komt thuis. Willem-Alexander laat zich door zijn chauffeur tot vlakbij de deur afzetten en beent met grote stappen naar binnen. 'Zag je dat', zeggen de fotografen. 'Als hij gewoon rustig naar binnen was gelopen, hadden we niks gehad. Maar nu rent hij. Dat is een foto.'

Ook de fotosessie die de koninklijke familie voor komende zondag heeft gepland, vinden de fotografen van de bladen een teken aan de wand. Zij zijn er niet voor uitgenodigd en dat steekt ze. 'Maar waarom nu alweer een fotosessie? Dat is toch wel erg vreemd.'

Ook de ijscoman aan de voorzijde van Noordeinde 66 merkt dat er wat aan de hand is. Hij wordt belaagd door allerlei nieuwsgierigen. Of hij de Argentijnse al heeft gezien? Nou, nee. Maar de kroonprins wel. Vaak zelfs. De ijscoman weet ook precies wanneer Willem-Alexander zijn voordeur uitkomt. 'Tien minuten daarvoor komt er altijd iemand van de bewakingsdienst naar buiten om wat zenuwachtig op de hoek van de straat te gaan staan. Dan weet ik dat er wat gaat gebeuren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden