Hé, hij kan acteren

Het lag niet voor de hand dat drop-out Channing Tatum het zou schoppen tot Hollywoodster.

Dat Channing Tatum ooit een jaarsalaris van 60 miljoen dollar zou gaan opstrijken, zullen weinigen hebben verwacht. Als kind was hij geen hoogvlieger. Op school ging het slecht, lezen was een drama. Dyslexie en add, luidde de diagnose. Medicijnen maakten het er niet beter op: ze veranderden hem in een zombie. Vanwege zijn sportprestaties kreeg hij na de middelbare school een beurs om verder te studeren, maar na één semester gaf hij er de brui aan.


Een klassieke drop-out, dat was Tatum, op weg naar een roemloze carrière. Om geld te verdienen, werkte hij als dakdekker en als stripper in een nachtclub. Dat laatste zou genoeg moeten zijn om elke hoop op een glorieuze toekomst de nek om te draaien, maar voor Channing Tatum pakte het anders uit. Hij wist zelfs munt te slaan uit zijn schimmige verleden. Als initiator, hoofdrolspeler, producent en geldschieter van de door Steven Soderbergh geregisseerde film Magic Mike, een drama over mannelijke strippers, won hij de jackpot: de film, gemaakt voor 7 miljoen dollar, bracht wereldwijd al 167 miljoen dollar op.


Daarmee werd de 33-jarige Tatum een van de best betaalde filmsterren van het afgelopen jaar. Bovendien begint langzamerhand door te dringen dat hij meer is dan een knappe jongen. Zijn uiterlijk bezorgde hem zijn doorbraak: van stripper werd hij fotomodel en vervolgens acteur. Maar het zat hem ook in de weg. Tatum is het type Amerikaanse hunk dat bijzonder geschikt is voor ondergoedreclames, met alle vooroordelen die daaraan kleven. Hangt altijd in de sportschool rond, beetje simpel, veroordeeld tot actiefilms en romantische drama's met niet te veel tekst - dat was het beeld dat van hem bestond.


Met films als Step Up (2006), G.I. Joe (2009) en Dear John (2010) werd dat beeld keer op keer bevestigd. Het waren kassuccessen die voor een groot deel steunden op Tatums capaciteiten als meisjesmagneet en de bereidheid zijn shirt uit te trekken. Het tijdschrift People Magazine riep hem uit tot sexiest man alive. Populair was hij zeker, maar een groot acteur? Dat werd in hem niet gezien.


Het beeld begon vorig jaar te kantelen met de highschoolkomedie 21 Jump Street. Voor het eerst kon Tatum zijn talent voor timing demonstreren, tot verrassing van zowel publiek als critici. De samenwerking met Steven Soderbergh, die hem publiekelijk prees, bezorgde hem nog meer krediet. In Magic Mike toonde Tatum zich als gespierde stripper weliswaar van een bekende kant, maar het kon niemand meer ontgaan dat hij ook kon acteren. Bovendien bewees hij zich plotseling als geslepen producent. Met zijn eigen filmbedrijf is hij al bezig aan een vervolg op Magic Mike en aan een musicalversie, die ongetwijfeld veel gaat opbrengen.


Tatum heeft, kortom, meer in zijn mars. 'Hij is een extreem goede acteur', zei regisseur Roland Emmerich over hem in het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair. En dat is misschien niet eens zo overdreven. In White House Down, Emmerichs nieuwste actiespektakel, speelt Tatum de held die in zijn eentje een horde terroristen in het Witte Huis moet tegenhouden. Het is geen rol die veel van hem vergt, maar Tatum doet het uitstekend. Hij is overtuigend in de vele knok- en schietpartijen, maar ook als zorgzame vader, en toont zelfspot waar het nodig is.


Dat laatste laat hij ook zien met een klein optreden in de recente komedie This is the End. Alle acteurs nemen zichzelf in deze einde-der-tijdensatire op de hak, maar Tatum gaat misschien wel het verst. Hij speelt het schoothondje van een bullebak, in een gewaagde sm-outfit, letterlijk op de knieën en aan een ketting. Voor een ster van zijn formaat vergt zoiets veel lef. Tatum lijkt zelfverzekerd genoeg om alle ijdelheid te laten varen, en dat is een goed teken voor een acteur die het vooral van zijn looks moest hebben.


Het kan raar gaan in Hollywood, dus het mooie verhaal over een jongen van eenvoudige komaf die uitgroeit tot wereldster zou alsnog fout af kunnen lopen. Niet alles wat Tatum aanraakt, verandert in goud: White House Down scoorde aan de Amerikaanse kassa's minder goed dan verwacht.


Zeker is wel dat de acteur zijn dommige imago, samen met de complexen over zijn schoolcarrière, voorgoed van zich af heeft geschud. Spierballen, acteertalent en nog hersens ook.


De man van 60 miljoen

Op de lijst met machtigste beroemdheden van het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes eindigde Channing Tatum deze zomer op de 23ste plaats. Hij neemt de tweede plek in op de lijst van best verdienende acteurs (60 miljoen dollar); alleen Robert Downey Jr., ster van de kaskrakers Iron Man 3 en The Avengers, werd in het afgelopen jaar beter betaald. Om een idee te geven van Tatums financiële status: hij verdiende meer dan Justin Bieber, Lionel Messi en David Beckham.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden