Hè gat, het fin de siècle

Van z'n eigen heeft de modale Nederlander al bar weinig op met haute couture, dus allicht dat ie helemaal wezenloos voor zich uit gaat zitten staren bij het vernemen van de term haute coiffure....

Dezer dagen viert de Nederlandse tak van Haute Coiffure Française het vijftigjarig bestaan. Ook presenteerde de organisatie zojuist de Franse haarmode voor het komende winterseizoen. De nieuwe collectie kapsels is verpakt in een handzame boodschap die als volgt luidt: 'Glad, feestelijk, flamboyant - als de basisvorm er goed in zit, blijft het haar onder alle omstandigheden uitstekend in vorm.'

Deze basisvorm blijkt uit vier delen te bestaan, genoemd naar de eerste letters van het alfabet: La ligne abcd. Als Haute Coiffure Française zijn werk naar behoren verricht, zullen ook de Nederlandse kappers intussen volledig op de hoogte zijn van de 'hoogopgewerkte krulletjes' van ligne a, de 'langere lagen' van ligne b, het 'samenspel van ronde vormen' alsmede de 'kittige punt op de wang' van ligne c en de 'prominente, asymmetrische scheiding' van ligne d.

Nee, meer dan basisvormen hoeven het niet te wezen. 'De tijden van het modedictaat zijn voorbij', weet Haute Coiffure Française, en op dit moment 'maakt iedereen zelf wel uit wat hij of zij draagt'. De kracht van de nieuwe kapsels, zeggen de vereende Franse kappers, schuilt in de uitwerking 'die kan verschillen'. Het kan 'afhangen van de persoon, de stemming of het moment'. Haute Coiffure Française denkt dit toe te kunnen schrijven aan het fin de siècle.

Hè gat, het fin de siècle. Is er dan geen enkel handvat meer te geven, Haute Coiffure Française? Jawel: bij alle 'coupes' is thans de 'wat langere bovenpartij' dominant.

Dat kan de modale Nederlander dus maar het best antwoorden, wanneer hem toevallig wordt gevraagd naar de ins en outs van de haute coiffure, these days.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden