Hbo verwacht komend jaar recordaantal van 400.000 studenten

Verminderde kansen op de arbeidsmarkt spelen mogelijk een rol...

AMSTERDAM Het aantal jongeren dat een hbo-opleiding wil volgen, stijgt fors. De HBO-raad meldt een toename van 18 procent van het aantal aanmeldingen ten opzichte van een jaar geleden. Voorzitter Doekle Terpstra verwacht komend jaar een recordaantal van 400 duizend studenten in het hoger beroepsonderwijs. Ook de universiteiten verwachten een toename van het aantal studenten.

De aanwas van het aantal studenten is een ontwikkeling die al een paar jaar gaande is, aan zowel hbo als universiteit. Een groep bij wie die trend zich met name voordoet zijn allochtone jongeren; hun aandeel in het hoger onderwijs neemt sneller toe dan dat van autochtone jongeren. De afgelopen tien jaar is het aantal allochtonen in het hbo verdubbeld, blijkt uit een recente studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

De opvallend forse toename van het aantal inschrijvingen aan het hbo voor komend studiejaar kan een gevolg zijn van de economische recessie. De geringe kansen op de arbeidsmarkt kan jongeren doen besluiten langer door te leren in plaats van een baan te zoeken. Gemeenten zijn sinds 1 juli bovendien verplicht om jongeren onder de 27 jaar die zich melden voor een bijstandsuitkering, een alternatief te bieden, zoals scholing.

Sommige onderwijsinstellingen spelen in op de verminderde kansen op de arbeidsmarkt voor afgestudeerden. Hogeschool Zuyd in Limburg bijvoorbeeld maakt het afgestudeerde hbo’ers mogelijk nog een extra jaar bij te tekenen, zodat ze zich verder kunnen specialiseren en zo hun toetreding tot de arbeidsmarkt met een jaar kunnen uitstellen. Jongeren die zijn afgezwaaid in het middelbaar beroepsonderwijs worden om dezelfde redenen gestimuleerd door te stromen naar het hoger onderwijs.

Sommige hbo-opleidingen zien zich door de toename van het aantal studenten genoodzaakt extra docenten te werven of de capaciteit uit te breiden.

Hogeschool InHolland, die ruim 31 duizend studenten telt in elf steden in de Randstad, verwacht een toename van het aantal studenten met 4 à 5 procent, net zoals vorig jaar.

Studies die een toenemende populariteit genieten, zijn media & entertainment management en de lerarenopleiding, aldus een woordvoerder van InHolland. Hij wijst er op dat de opvallend grote toename van het aantal inschrijvingen dit jaar deels een vertekend beeld geeft. ‘Er geldt een nieuw inschrijvingssysteem, dat aankomende studenten de mogelijkheid geeft zich voor twee opleidingen aan twee instellingen in te schrijven. Maar ook als we dat aspect niet meewegen, is er duidelijk sprake van een gestaag toenemend aantal hbo-studenten’, zegt hij.

Pas op 1 oktober, als de inschrijving landelijk sluit, zal duidelijk zijn hoe groot de toename van het aantal studenten werkelijk is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden