Hbo's uiten kritiek op commissie

Het bestuur van de Hogeschool Zeeland gaat de commissie-Schutte voor de rechter dagen. Ook andere hogescholen hebben felle kritiek op de conclusies van de commissie....

De commissie-Schutte kwam donderdag naar buiten met de resultaten van haar onderzoek naar subsidies in het hoger onderwijs. Uit het onderzoek blijkt dat instellingen ten onrechte 58 miljoen euro hebben gencaseerd. De commissie adviseert staatssecretaris Nijs dat geld terug te vorderen.

De Hogeschool van Amsterdam betwist de hoogte van de terugvordering. De Hogeschool InHolland noemt het rapport 'onzorgvuldig'. De Hogeschool van Utrecht is het echter in grote lijnen eens met Schutte en zal betalen.

De relatief kleine Hogeschool Zeeland moet het hoogste bedrag terugstorten, bijna twaalf miljoen euro. Voorzitter Mandos van het college van bestuur vindt dat de commissie ten onrechte stelt dat zijn school 'in strijd met de wet heeft gehandeld'. Hij zal bij de rechter eisen dat die beschuldiging wordt ingetrokken.

Mandos verwacht niet dat hij geld zal moeten terugbetalen aan de overheid. In Zeeland stonden Spaanse studenten ingeschreven, waarvoor de instelling volgens de commissie-Schutte subsidiegeld ontving terwijl ze geen onderwijs volgden. Volgens Mandos is er voor elke euro subsidiegeld 'een degelijke onderwijsprestatie geleverd'. Dat blijkt volgens de voorzitter van het college van bestuur ook uit een onafhankelijk onderzoek door accountantsbureau Deloitte en Touche. Als de politiek besluit terug te gaan vorderen, zal de Hogeschool Zeeland ook die procedure aanvechten bij de rechtbank.

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) moet volgens de commissie-Schutte een bedrag van bijna tien miljoen euro terugbetalen. Slechts eenderde deel van die terugvordering is terecht, zegt een woordvoerder. De subsidie voor Belgische studenten die nooit in Amsterdam hebben gestudeerd 'was fout', zegt de woordvoerder. Maar de rest van de claim is gebaseerd op een interpretatie van de regelgeving die de HvA bestrijdt.

Ook de hogeschool InHolland, die 2,8 miljoen euro moet terugbetalen, snapt niet waar dat bedrag vandaan komt. De hogeschool van Alkmaar, een van de fusiepartners van InHolland, heeft destijds via dezelfde Belgische constructie als in Amsterdam 1,6 miljoen euro ontvangen. Dat geld is al terugbetaald, zegt een woordvoerder.

De hogeschool InHolland noemt het onbegrijpelijk dat het bedrag nu toch is meegerekend. Volgens de woordvoerder heeft de commissie nauwelijks gelegenheid tot wederhoor gegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden