Hbo-keuring is een 'dure poppenkast'

Het kabinet verscherpt het toezicht op het hoger beroepsonderwijs. Dat blijkt hoognodig te zijn. Het keuren van hbo-opleidingen is nu een show voor de bühne, blijkt uit gesprekken met vele betrokkenen. De beoordelende bureaus keuren zelden of nooit iets af.

Bezorgde studenten en ouders tijdens een bijeenkomst op 10 mei van Hogeschool Inholland. © Guus Dubbelman / De Volkskrant

De kwaliteit van het hoger beroepsonderwijs staat ter discussie sinds de Onderwijsinspectie vaststelde dat bij diverse hogescholen, waaronder Inholland, het eindniveau onder de maat is en diploma's ten onrechte zijn verstrekt. Omdat het inspectieonderzoek deels berustte op een steekproef, weet niemand hoe wijdverbreid de misstanden zijn.

Keuringsysteem
De hamvraag is: hoe kon dit gebeuren? Cruciaal is de rol van de accreditatieorganisatie NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie) in het keuringssysteem. De NVAO keurde in de afgelopen jaren de opleidingen goed én stelde onlangs vast dat het met de kwaliteit van een aantal opleidingen op allerlei punten mis is.

Om de kwaliteit te controleren, wordt elke hbo-opleiding eens in de zes jaar onder de loep genomen. Voldoet de kwaliteit, dan komt er een soort keurmerk, de zogeheten accreditatie. Daarmee verwerft de opleiding het recht op overheidsfinanciering en het verstrekken van diploma's.

Commerciële bedrijven
De NVAO geeft de accreditaties af. Maar het onderzoek wordt uitbesteed aan commerciële bedrijven (met namen als QANU, NQA, Hobéon en Certiked), die de hbo-instellingen moeten inhuren. Voor een beoordeling van een gemiddelde opleiding betaalt de instelling tussen de 20- en 30 duizend euro aan zo'n bureau. In ruil daarvoor beoordeelt een team van 'onafhankelijke deskundigen' ('panel', in het jargon) een door de opleiding samengestelde 'zelfevaluatie'.
De gemiddelde visitatie wordt door de Algemene Rekenkamer begroot op 100 duizend euro.

'Er gaan miljoenen om in dit schouwspel en het levert niets op. Pure arbeidsverschaffing en verspilling', zegt een docente. 'Maar ik hou van mijn vak en wil absoluut niet dat onze opleiding straks.

Lees meer in de Volkskrant van vandaag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden