Hbo is slachtoffer van het falen der media

KWALITEIT HOGESCHOLEN Het feit dat een aantal studenten journalistiek in Zwolle onterecht een diploma heeft ontvangen, rechtvaardigt niet de conclusie dat de hele opleiding niet deugt.

De regionale krant in Overijssel en omstreken viel woensdagochtend in de bus met de Hogeschool Windesheim op de voorpagina. DeStentor houdt van Windesheim. Of het nu gaat om te dure koffie in de kantines of een meer serieuze zaak: Windesheim sells.

De Stentor is niet de enige krant die bericht over Windesheim, en zeker niet de enige die graag de algemene opinie een beetje helpt met enigszins tendentieuze berichtgeving. Vk.nl koos als kop: 'Opleiding journalistiek Windesheim onder de maat'. De Telegraaf en Trouw maakten het bonter en kozen voor een quote van staatssecretaris Zijlstra: 'Journalistiek Windesheim desnoods sluiten.'

Ik ben zelf een student journalistiek op Windesheim. De vraag of het onderwijs op het journalistieke departement van Windesheim voldoet aan alle eisen, is een goede vraag, een terechte ook. Dit geldt overigens niet alleen voor deze opleiding, maar voor alle opleidingen in Nederland. Het accrediteringsorgaan NVAO kijkt naar scholen en adviseert vervolgens over de te nemen maatregelen. Een rapportage over de opleiding journalistiek is al op 30 november dit jaar naar de staatssecretaris verzonden. Uitkomst onbekend, want: 'In dit stadium zijn de adviezen nog niet openbaar', aldus de website van de NVAO.

Wel bekend is dat er minimaal drie studenten zijn die hun diploma nog niet zullen ontvangen. Maar is dat genoeg om te suggereren dat de kwaliteit van de opleiding niet voldoet? Het zegt slechts dat er drie studenten zijn die, naar verluidt, ten onrechte zijn geslaagd. Het zegt eerder iets over de individuele gevallen en mogelijk over de subjectiviteit van de beoordeling van journalistieke producten.

Dat studenten onterecht slagen, is zorgelijk maar geen aanleiding om aan te nemen dat de hele opleiding niet deugt. Volgens een persbericht van Windesheim constateert het auditpanel 'dat de gesignaleerde tekortkomingen op korte termijn zijn te herstellen. Het panel constateert verder dat het programma, het personeel en de voorzieningen van de opleiding van voldoende niveau zijn. Ook is er voldoende veranderpotentieel om snel de kwaliteit op orde te brengen.'

Waarom dan toch dergelijke negatieve berichtgeving? De gewenste veranderingen verkeren al in staat van uitvoering. En het is nog maar de vraag of het feit dat drie studenten hun diploma vooralsnog niet krijgen, betekent dat de hele opleiding niet deugt. De getroffen studenten krijgen geen les meer op Windesheim. Zij zaten al in de laatste fase van hun studie toen de problemen bij de opleiding aan het licht kwamen. Sindsdien heeft Windesheim alles in het werk gesteld om het onderwijs te verbeteren.

Dat Zijlstra dreigt met sluiting van de opleiding maakt de situatie er niet beter op. Uiteraard moeten opleidingen die niet voldoen aan de eisen zo snel mogelijk stoppen met het verspillen van geld, tijd en moeite. Maar dat is geen reden voorbarige conclusies te trekken. Op de website scienceguide.nl laat NVAO-voorzitter Karl Dittrich weten dat de NVAO nog helemaal geen publieke uitspraken doet over het onderzoek. Dat zou ook voor de media moeten gelden.

De hype die naar aanleiding van de affaire Inholland is ontstaan, gonst door in de berichtgeving. Niet alleen Windesheim maar ook de Hogeschool van Amsterdam (HvA) werd door de mangel gehaald. Voorbarige uitspraken over het opheffen van opleidingen of frauduleuze diploma's doen waarschijnlijk meer kwaad dan eventuele tekortkomingen in het onderwijs en zijn, getuige de zaak HvA, soms niet meer dan gebakken lucht. Het Interstedelijk Studenten Overleg verzoekt 'de media, politici en anderen' dan ook om 'in het belang van de studenten van Windesheim eerst de feiten af te wachten, alvorens over de waarde van het diploma te oordelen'. Aan dat verzoek is geen gehoor gegeven.

Als ingewijde is het moeilijk vast te stellen of mijn opleiding voldoet aan alle eisen. Ik ben tevreden over de geboden mogelijkheden. Daarnaast zie ik voldoende mensen worstelen met het niveau, wat de suggestie dat de opleiding veel te makkelijk is op zijn minst twijfelachtig maakt.

Uiteraard is een opleiding die door velen als zwaar wordt ervaren niet per definitie goed, maar in combinatie met de uitstekende faciliteiten, goede theoretische basis en docenten met veel praktijkervaring, voldoet de opleiding aan mijn verwachtingen. Het negatieve beeld in de media herken ik dus niet. Er zijn geen overtuigende bewijzen voor het tekortschieten van de journalistieke opleiding van Windesheim.

Als onderdeel van de studie bestuderen studenten de Nederlandse journalistiek. Het is jammer dat juist rond deze berichtgeving de Nederlandse journalistiek zo opzichtig faalt. Het laat zien dat het in ieder geval belangrijk is dat aankomende journalisten een degelijke opleiding genieten.

SANDER GRÉGOIRE is student journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden