Hbo'ers op Haags Malieveld in actie voor meer geld

Hbo-studenten en -docenten houden op 19 april een manifestatie op het Malieveld in Den Haag tegen de tekortkomingen van het onderwijs....

De problemen in het hoger onderwijs zijn het gevolg van het tekort aan geld, waarmee de scholen al geruime tijd kampen. De HBO-raad heeft becijferd dat de tekorten in de sector tot 2004 zullen oplopen tot 600 miljoen gulden.

'Wij willen meer geld uit Den Haag', vat één van de initiatiefnemers het doel van de actie samen.

'De kern van het probleem is minister Hermans zelf', zegt voorzitter F. van ter Beek van de Landelijke Studenten Vakbond, die met de actie symphatiseert.

'Hij blijft beweren dat de opleidingen hun problemen in beginsel zelf moeten oplossen. Ze zijn echter ernstig benadeeld door de bekostigingssystematiek. De hogescholen worden betaald op basis van het kleinere aantal studenten dat er drie jaar geleden was ingeschreven. Per student ontvangen zij dus minder geld dan voorheen', aldus Van ter Beek.

R. Douma, contactpersoon voor de studentenraad en docent aan de Hogeschool Limburg, steunt de actie. 'Onze school stuurt vrijwel zeker een delegatie naar het Malieveld. Wij staan voor de volle honderd procent achter de studenten. Minister Hermans zal toch tot actie over moeten gaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.