Hbo'er gaat drie jaar werken voor diploma: Minister Ritzen steunt nieuwe opleiding met combinatie van studie en baan

Hbo-studenten kunnen er in de toekomst voor kiezen hun laatste studiejaar te vervangen door een driejarige baan in het midden- en kleinbedrijf....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De HBO-Raad en de vereniging voor het midden- en kleinbedrijf (MKB Nederland) hebben dinsdag een overeenkomst getekend waarin ze beloven te gaan werken aan deze combinatie van werken en leren. Minister Ritzen van Onderwijs draagt anderhalve ton bij om de opleidingen van de grond te krijgen.

'De hbo'ers zijn nodig om het midden- en kleinbedrijf een kwaliteitsimpuls te geven', zei MKB-voorzitter J. Kamminga. In ruil daarvoor beloofde hij hbo'ers een goede kans om over een jaar of vijftien de leiding over te nemen in de bedrijven.

De werkende hbo'ers moeten waarschijnlijk ook nog een paar weken per jaar of een dag per week naar school. De arbeidsplaats biedt geen garantie op een vaste baan. Het geeft de afgestudeerde wel een grotere kans op werk, omdat hij werkervaring heeft opgedaan.

Het is MKB Nederland en de HBO-Raad nog niet duidelijk wie de salarissen van de werkende studenten gaat betalen. Ze verwachten hulp van de ministeries van Onderwijs en Economische Zaken. 'Een mix van studiefinanciering en fiscaal voordeel voor de ondernemer zou mooi zijn', zei A. van der Hek, de voorzitter van de HBO-Raad.

De raad hoopt dat de nieuwe hbo-opleiding een alternatief is voor het Hoger Onderwijs Plan (HOOP) van Ritzen en Nuis. Volgens dit plan wordt de hbo-opleiding voor vwo'ers en mbo'ers verkort naar drie jaar in plaats van de huidige vier jaar. Havisten mogen nog vier jaar over het hbo doen.

Ritzen liet blijken dat er nog kan worden gepraat over het HOOP. Volgens de minister brengt zowel het HOOP als het MKB-plan geld op, omdat de studenten minder lang studeren en minder studiefinanciering kosten. Volgens hem kunnen de twee varianten ook naast elkaar bestaan.

MKB Nederland is in overleg met branche-organisaties in de industrie en de zakelijke dienstverlening om deze 'leer-werk-opleidingen' voor hbo'ers mogelijk te maken. De HBO-Raad en MKB-Nederland willen dat de eerste studenten al na de zomer van 1996 beginnen aan de nieuwe hbo-opleidingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden