Hbo bezorgd over steeds lagere instroom van vwo'ers

Vwo-leerlingen kiezen na hun eindexamen massaal voor de universiteit en minder vaak voor het hbo. Universiteiten zien zelfs meer vwo'ers instromen dan voor de invoering van het leenstelsel. De hogescholen hebben zich daar nog niet volledig van hersteld.

Bart Dirks
Christel uit Den Haag hangt de vlag uit nadat ze is geslaagd voor haar examen. Beeld anp
Christel uit Den Haag hangt de vlag uit nadat ze is geslaagd voor haar examen.Beeld anp

'De groei blijft helaas nog achter op de forse krimp van vorig jaar', zegt Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen. Hij wijt dat onder meer aan de 'blijvende daling van de vwo-instroom'. De instroom van vwo-studenten in het hbo neemt sinds 2013 af. 'Een zorgelijke ontwikkeling', aldus De Graaf. De instroom vanuit de havo en het mbo herstelt zich wel.

Het aantal nieuwe hbo'ers steeg in 2016-'17 weliswaar met 5,1 procent, maar het niveau van de instroom is nog steeds lager dan in de jaren voor de invoering van het leenstelsel.

De universiteiten zijn juist populairder geworden. Van de vwo'ers besluit 74,8 procent na hun eindexamen direct door te stromen naar de universiteit, zo blijkt uit cijfers van universiteitskoepel VSNU. Door de invoering van het leenstelsel was de instroom in het collegejaar 2015-'16 lager. De twee jaren daarvoor waren er juist veel meer nieuwe studenten, omdat ze toen nog op de valreep recht hadden op een studiebeurs.

'Daarmee lijkt er sprake te zijn van het boeggolfeffect dat minister Bussemaker voorspelde', zegt woordvoerster Rianne Kouwenaar van de VSNU. Dat effect hield in dat veel scholieren geen tussenjaar namen in 2013 en 2014, maar meteen zijn gaan studeren.

'Zeer de vraag of iedere vwo'er naar de universiteit moet'

Vwo-leerlingen kiezen na hun eindexamen massaal voor de universiteit en minder vaak voor het hbo. Dat heeft mogelijk ook te maken met het leenstelsel. Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, hoopt dat meer vwo'ers het hbo weer weten te vinden. Lees hier het interview met Thom de Graaf.

Populaire studies

Aan de hogescholen studeren momenteel 446.638 studenten, van wie 98.809 eerstejaars. Op het hbo profiteren alle sectoren van het gedeeltelijke herstel, behalve de richting sociale studies.

Aan de universiteiten studeren momenteel 264.838 studenten, een groei van 2,6 procent. Voor het eerst zijn er meer dan 100 duizend masterstudenten. 16 procent van de studenten is internationaal. Populaire studierichtingen op universiteiten zijn de afgelopen vijf jaar vooral Techniek (+24,3 procent) en Natuur (21,8 procent). Taal en Cultuur (min 2,5 procent) zijn de enige dalers op de universiteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden