'Hbo-bestuur moet toontje lager zingen'

Het voorstel van Ter Horst om de salarissen van de hogeschoolbestuurders afhankelijk te maken van het aantal studenten krijgt geen bijval. Kamerleden waarschuwen ervoor dat hbo-instellingen dan zo groot mogelijk zullen proberen te worden.

© thinkstock

Het SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk noemt dat een 'perverse prikkel' in het beloningssysteem. 'De hbo's zijn nu veel te groot, en op deze manier worden ze er niet toe aangezet om tot schaalverkleining te komen.' Van Dijk is wel te spreken over het feit dat de bonussen worden afgeschaft en dat een bestuurder van de hogeschool niet meer mag verdienen dan de minister-president.

Anne-Wil Lucas, VVD-Kamerlid, wil dat voor het loon van de bestuurders niet naar het aantal studenten wordt gekeken, maar naar de kwaliteit van de opleidingen. GroenLinks-politicus Jesse Klaver pleit ervoor dat het salaris van bestuurders, net als bij andere beroepen, afhankelijk moet zijn van allerlei factoren. 'Hoeveel mensen de bestuurder aanstuurt bijvoorbeeld, maar ook hoe de school presteert en hoeveel verantwoordelijkheid een bestuurder draagt.'

Waar Klaver zich druk om maakt, is dat de HBO-Raad, de vereniging van hogescholen, van plan is om zelf de kwaliteit van het hbo te borgen. 'Dit is alsof de slager zijn eigen vlees keurt. Ik vind dat niet de HBO-Raad, maar de staatssecretaris het heft in handen moet nemen. De hbo-bestuurders moeten een toontje lager zingen. Zij hebben de puinhopen niet kunnen voorkomen, dus ze kunnen ze niet zelf oplossen.'

Ook de PVV'er Harm Beertema is kritisch over de HBO-Raad. Hij vindt dat de vereniging van hogescholen te weinig doet, al vindt hij het goed dat er geen bonussen meer worden uitgekeerd. 'Dat geeft aan dat men oog begint te krijgen voor de veranderde politieke omstandigheden.'

Bonusverbod corporaties
Een Kamermeerderheid vindt dat ook voor bestuurders van woningbouwcorporaties een bonusverbod moet gelden. Hoewel corporatiedirecteuren al enkele jaren klagen over de financiële positie van hun organisaties, hebben 159 van de ruim 740 bestuurders in 2009 bonussen getoucheerd. Het hoogste bedrag was 39 duizend euro.

De oppositie in de Tweede Kamer ziet in de rijkelijke beloningen aanleiding om, in lijn met het voorstel van Guusje ter Horst voor de hbo-bestuurders, bonussen uit te bannen. (Tekst Maartje Bakker / Jan Hoedeman, foto thinkstock)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden