HBG worstelt met lucratief bod voor baggerpoot

Morgen moet Nederlands grootste bouwbedrijf Hollandsche Beton Groep (HBG) beslissen of het zijn baggerdivisie HAM verkoopt aan Boskalis. Het bod is zo hoog, dat HBG niet kan weigeren....

Van onze verslaggever Pieter Klok

Vorig jaar voerden HBG - het grootste Nederlandse bouwbedrijf - en Boskalis - 's werelds grootste baggeraar - een maandenlange baggeroorlog. Boskalis wilde koste wat kost de baggerpoot van HBG inlijven en was bereid de weinig winstgevende rest van het bouwbedrijf op de koop toe te nemen. Maar HBG was niet te vermurwen en wierp een beschermingswal op.

Begin mei kwam Boskalis opnieuw met een bod. 'Ik zou hoogst verbaasd zijn als ze het bod dit keer niet accepteren', zegt D. Verbiesen, analist bij Van Lanschot Bankiers. 'Zo'n bod krijgen ze niet snel nog een keer.' Boskalis biedt 86 procent van de totale waarde van het bedrijf, terwijl de baggeraars van HBG nog geen 7 procent van de omzet genereren.

Maar baggeren is wel veel lucratiever dan de bouwactiviteiten van HBG. Die lijden al jaren onder de malaise op de Duitse bouwmarkt. Als HBG de HAM verkoopt, dan moeten de bouwactiviteiten het helemaal alleen redden, zonder de financiële steun van HAM.

Voor de vorige topman van HBG, J. Veraart, was dit reden om de avances van Boskalis af te wijzen. Hij wilde de bouwactiviteiten niet aan hun lot overlaten. De nieuwe topman C. Reigersman lijkt minder moeite te hebben met opsplitsing van het bedrijf, want het bod van Boskalis wordt al weken serieus bestudeerd.

Reigersman heeft eind vorig jaar aangekondigd dat hij met een stevige reorganisatie de winst op de bouwactiviteiten snel op wil voeren. 'Als HBG ingaat op het bod, zou dat een duidelijk signaal zijn dat het bedrijf vertrouwen heeft in de toekomst', vindt Verbiesen. 'Dat ze wel degelijk in staat zijn om de bouwactiviteiten winstgevend te maken.'

De aandeelhouders lijken ook vóór. A. Otto van Delta Lloyd, dat 7 procent van de aandelen bezit: 'Het is een heel mooi bod, en we kijken reikhalzend uit naar de aandeelhoudersvergadering van woensdag.' Alle tekenen wijzen erop dat HBG de baggerdivisie verkoopt, waarmee de kas in een keer met 570 miljoen euro (1,25 miljard gulden) wordt gespekt.

HBG kan ervoor kiezen dit geld (16,30 euro per aandeel) ineens als superdividend aan de aandeelhouders uit te keren. Bij de huidige koers van 18,60 euro blijft dan nog 2,30 euro over.

Het bouwbedrijf komt dan in een paradoxale situatie terecht. 'Met een omzet van bijna 5 miljard euro is HBG nog steeds Nederlands grootste bouwbedrijf', zegt R. Westeneng, analist voor SNS Securities. 'Maar met een marktwaarde van nog geen 100 miljoen euro is HBG dan ineens de kleinste beursgenoteerde bouwer van Nederland.' De volgende stap is dan een totale uitverkoop, omdat HBG voor verdere groei de middelen niet heeft.

HBG kan het geld ook besteden om andere bouwbedrijven over te nemen. Maar daarmee heeft de Rijswijkse bouwer slechte ervaringen. Het Duitse Wayss & Freytag, dat HBG in 1996 overnam, lijdt al jaren verlies.

Het ligt volgens analisten meer voor de hand dat HBG dit keer niet kiest voor geografische spreiding, maar voor nieuwe activiteiten. 'Bouwers willen steeds meer betrokken zijn in het voortraject, de projectontwikkeling, en het natraject, service en onderhoud', weet Westeneng. 'Daar zijn de marges veel hoger.'

Een vierde mogelijkheid is dat HBG aandelen Boskalis koopt. Daarmee houden ze een vinger in de pap op de baggermarkt en kunnen ze profiteren van de voordelen die het samengaan van de HAM en Boskalis oplevert. 'Als Boskalis van de synergievoordelen heeft geprofiteerd, kunnen ze die aandelen met winst van de hand doen', zegt Verbiesen.

Een laatste mogelijkheid is dat HBG het geld in andere bedrijven belegt om vervolgens langzaam maar zeker een participatiemaatschappij te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden