HBG-voorstelling lijkt op plan uit Papendrecht

Ingrijpen in Duitsland, en hard ook: bouwer HBG doet eindelijk wat het allang had moeten doen. Verstandig én bizar, omdat het die maatregel nog in juli onnodig vond....

Van onze verslaggever Joost Ramaer

Maandag viel het doek in een van de langst lopende toneelvoorstellingen op de Amsterdamse beurs: 'Wachten op HBG'. De bouwreus uit Rijswijk houdt eindelijk de grote schoonmaak waarop beleggers en analisten al jaren aandringen. HBG zet 365 miljoen gulden opzij. Deze voorziening dompelt de maandag gepresenteerde halfjaarcijfers in rode inkt, het eerste verlies uit de geschiedenis van de trotse ingenieursburcht.

Hoe voorspelbaar ook, deze laatste akte komt toch nog als een verrassing. De afgelopen vier jaar ging HBG gebukt onder Duitse dochters die maar niet wilden deugen; alles bij elkaar kostten die ongeveer een miljard gulden. HBG verwelkte tot de muurbloem van het Damrak.

Maar nu zou alles beter worden, bezwoer de toenmalige topman Jan Veraart nog in maart van dit jaar, en hij beloofde 30 procent winstgroei per jaar.

Dat was een belangrijk argument in de strijd die HBG toen nog uitvocht met Boskalis. Een voorgenomen bod van de baggeraar liep stuk op een rechterlijk vonnis, een haastig opgetrokken HBG-beschermingswal en Veraarts verontwaardiging. Boskalis zou 'niets toevoegen' en maakte zich schuldig aan 'gescharrel', riep Veraart in maart.

Theater, zo bleek twee maanden later. Toen opende Veraart toch weer onderhandelingen over een liefdeshuwelijk met het baggerbedrijf uit Papendrecht. Weer twee maanden later strandden die alsnog. De reden: Boskalis wilde de dochters in Duitsland harder aanpakken dan HBG nodig vond.

Tijdens het boekenonderzoek ten behoeve van Boskalis waren er geen nieuwe Duitse stoutigheden ontdekt, verzekerde Veraart in juli - en maakte plaats voor zijn beoogde opvolger Carel-Jan Reigersman. Ook Veraarts financiële rechterhand Dick Sinninghe Damsté trad terug ten behoeve van Kerst Troost, afkomstig van Shell. Business as usual, zei Reigersman toen: 'U moet van mij geen haakse bochten verwachten.'

Weer twee maanden later - de voorstelling krijgt kluchtige trekken - slaat Reigersman een haakse bocht, en doet HBG precies datgene wat het in juli nog onverteerbaar vond. Plotseling komt er een 'strategische heroriëntatie'. Het bouwconglomeraat dat nog in juli koppig vasthield aan zijn waaier van werkmaatschappijen, zal 'activiteiten afstoten die niet structureel en duurzaam aan de winst bijdragen'.

Die dochters in Duitsland krijgen alsnog billenkoek. Welk gedeelte van de voorziening van 365 miljoen in Duitsland wordt opgesoupeerd, vertelde HBG er niet bij. 'Ongeveer tweederde', denkt analist Paul Verbraeken van HSBC Investment Bank. Dat is 240 miljoen gulden - zeker geen business as usual.

Vraagje: heeft de Rijswijkse aannemer deze opzienbarende laatste akte zelf geschreven, of een plan uit Papendrecht overgekalkt?

Dat laatste, bezweert een ingewijde. De sanering die HBG maandag presenteerde, komt 'tot in de terminologie' overeen met de aanvullende eisen die Boskalis in juli op tafel legde. Inwilliging daarvan zou de fusie ongelijkwaardig hebben gemaakt, waardoor Boskalis de macht zou hebben gekregen. 'En dat was onverteerbaar voor Reigersman en Troost.' Grapt de bron: 'Boskalis zal binnenkort wel een rekening sturen voor verleende adviezen.'

Baggerbaas Rob van Gelder weigert ieder commentaar, en de nieuwe HBG-top was dinsdag onbereikbaar. Maar Reigersman gaf maandag zelf toe dat 'we hebben geleerd tijdens de besprekingen met Boskalis'. Daar is niets mis mee. Alleen moeten de Rijswijkers het nu doen zonder de bruidsschat die Boskalis zou hebben ingebracht: een ijzersterke financiële positie, en de broodnodige schaalvergroting voor HBG's eigen baggerdochter HAM.

Beleggers tillen daar blijkbaar zwaar aan, want de beurskoers van het bouwconcern is maandag en dinsdag verder gedaald, tot 10,80 euro. HBG wordt steeds goedkoper. Overweegt Boskalis alsnog een bod te doen? Van Gelder: 'Nee, dat overwegen we niet.'

'Wachten op HBG' is voorbij. Een nieuwe voorstelling volgt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden