Hazes Jr., Gordon, Joling: 18 WK-hits deskundig gerecenseerd

Je ontkomt er niet aan: gevestigde namen, studentenjaarclubs en grappige(?) duo's die iedere vier jaar een WK-hit willen scoren. Bureau Sport, Johnny de Mol en Jan Smit, Gerard Joling, maar ook Mattie & Wietze, Rinus en Meindert Talma. Een deskundige panel recenseerde 18 van de nieuwe WK-hits. In willekeurige volgorde:

Just FonteinHaro KraakPieter SabelGidi HeesakkersJulien AlthuisiusMichiel van der Geest en Paul Onkenhout en Loes Reijmer
Gerard Joling in de videoclip van zijn nummer Rio Beeld Screenshot
Gerard Joling in de videoclip van zijn nummer RioBeeld Screenshot

André Hazes Jr. - Balada Holandesa (****)

26 jaar nadat zijn vader met 'Wij houden van Oranje' de enige echte voetbalevergreen tot nu toe maakte, komt Andre Hazes jr. met zijn eigen wk-hit: Balada Holandesa. En niet onverdienstelijk hoor.

De melodie is dik in orde, want keihard gejat van Gusttavo Lima's zomerhitje Balada (Tchê tcherere tchê tchê) van twee jaar geleden. Swingt de pan uit. De tekst is nog beter: 'Schud met je billen, laat ze maar trillen, dans voor oranje, kom op dat kan je, links, rechts, links, rechts, we worden kampioen!'

Zonnetje, speklap op de barbecue, pilsje open, 3-0 voor tegen Chili; kom er maar in, Dre! (MvdG)

André Hazes jr. - Balada Holándesa op YouTube

Gordon - Sambabal (****)

Laten we beginnen met het slechte nieuws: Cornelis Willem Heuckeroth, alias Gordon, heeft niet geleerd van sambal-bij-gate. Het nummer Sambabal - u voelt hem aankomen - is koud 1.16 minuut onderweg als hij trots de camera inkijkt en zegt: 'Sambabal bij?', zichzelf feliciterend met de donkere periode in het verder o zo rijke leven van de zanger.

Wie zich daarover heenzet, hoort een aanstekelijk liedje - voor het WK-genre natuurlijk, waarbij oranje vormloze jurken immers ook als biercouture over de toonbank gaan. Er zitten wat lastige meezingzinnen in ('In Co-pa-ca-ba-na of I-pa-ne-ma'), maar het lage 'whooohooohoooo' in het refrein is prima te reproduceren. En Gordon houdt zijn strakke oranje maatpak ondanks de Braziliaanse temperaturen aan. Dat is ook wat waard. (LR)

Gordon - Sambabal op YouTube

Jan Smit en Johnny de Mol - Nederland wordt kampioen! (***)

Dat Jan Smit kon zingen wisten we al. Maar Johnny de Mol? Jazeker, die ook. Het werkt verrassend goed: de bekende uithalen van Smit, aangevuld met de Guus Meeuwis-dictie van De Mol. Een droomduo.

Daarom is het jammer van het liedje: te langzaam, te klassiek Volendam. Nederland is groter dan het vissersdorp. De woorden 'bloed, zweet en tranen', 'schreeuwen' en 'legioen' komen van de spelers van het Nederlands elftal, de rest van de tekst uit de grabbelton die is blijven staan na de brainstormsessie voor het Koningslied. (JF)

Jan Smit en Johnny de Mol - Nederland wordt kampioen! op YouTube

Meindert Talma - Ik ben Louis van Gaal (*****)

Beter dan dit wordt het niet. Een vleug Neil Young, een scheut Jonathan Richman en een portie Fries-Groningse blues en het glas is tot de rand gevuld met een gave song waarin het karakter van de totale mens Louis van Gaal liefdevol en toch ook nietsontziend wordt ontleed. Waarom horen we dit niet de hele dag op de radio? En waarom hebben we Meindert Talma nog niet in VI Oranje of de WK-programma's van de NOS gezien? (PO)

Meindert Talma - Ik ben Louis van Gaal op YouTube

F featuring Bureau Sport - Oranje (***)

De mannen van Bureau Sport komen met een alleraardigst, swingend WK-liedje met een pakkend (belangrijk) refrein: 'worden we kampioen dan kleurt alles Oranje, de grachten Oranje, heel Nederland Oranje' (x2). Erik Dijkstra en Frank Evenblij kunnen natuurlijk helemaal niet zingen, maar slagen er bij dit nummer toch wel redelijk in toon te houden. Enige probleempunt is dat het liedje begint met ophalen van oud zeer, namelijk de verloren WK-finale van 2010, de haat jegens Iñiesta en de suggestie dat Robben die bal had moeten lobben. Zitten we niet op te wachten. Een WK-liedje behoort het verleden te verdrinken in een bak zoete Oranje-vla en vol optimisme vooruit te kijken. Of dat nou realistisch is of niet. (JA)

F featuring Bureau Sport - Oranje op YouTube

Gerard Joling - Rio (****)
Geer had Rio (vrij naar Maywood) nog niet uitgebracht of Goor had er een mening over: 'Ik vind het nummer van Gerard, uhum, niet zo heel erg goed, hi hi.' Dat 'niet zo heel erg goed' zat 'm in de tekst en in de productie, aldus Gordon. Maar in zijn afgunst viel natuurlijk het tegendeel te ontwaren: Rio is een naar WK-maatstaven ijzersterke meezinger vol Jolingeske uithalen en zelfs een dubstepgeluidje. (GH)

Gerard Joling - Rio op YouTube

Zware Jongens featuring DJ Syb & DJ Ronald - Rio here we go! (**)
Zware jongens, DJ Syb en DJ Ronald hebben de handen ineen geslagen om speciaal voor het WK het gelegenheidskwartet Zware Jongens featuring DJ Syb & DJ Ronald te vormen. Op een stuk kustlijn met de allure van een door meeuwen aangevreten portie kibbeling strijkt het WK-circus neer. Er zijn oranje-accessoires uit de aanbiedingsbakken van de Dirk van de Broek en de Zware Jongens - twee mannen van wie de buik verraadt dat het bouwjaar weleens voor 1950 kan liggen - dragen om onduidelijke redenen Tiroler-broeken.

Achter de grauwgrijze hemel gloort steeds een stiekeme beat van de Sunclubs Fiesta, maar de zon wil maar niet doorkomen bij Rio here we go! Toch twee sterren voor de cellulitisloze benen van de danseressen. (LR)

Zware Jongens featuring DJ Syb & DJ Ronald - Rio here we go! op YouTube

Ron & Aldo - Rio Zal Oranje Kleuren (#koekoek) (*)
Wat zou een WK-hit ook meer moeten zijn dan het lulligste van die automatische deuntjes uit het keyboard van je vader, een paar studentes uit een nabijgelegen verenigingshuis die je zo gek hebt gekregen een oranje bikini aan te trekken in een knip-en-plakclipje, wat matige woordgrappen in een nagedaan Amsterdams accent en een wat voorspelbare uitsmijter? Blijkt dat Ron en Aldo daadwerkelijk hopen op een hoofdstedelijke WK-hit met deze bonteavondpersiflage. Oei. (PS)

Ron & Aldo - Rio Zal Oranje Kleuren (#koekoek) op YouTube

Mattie & Wietze - Kop die bal in de goal (*)
Het marketingbudget voor Mattie en Wietze was nog niet op. U zag het Q-music-duo de afgelopen maanden al in rode badjassen op krantenpagina's, billboards en abri's. En nu ook in Oranjetenues op YouTube. Op een ordinaire deephousebeat - meer SLAM FM dan Q-Music zou je zeggen - zingen de heren horkerig het minst pakkende refrein van het seizoen: 'Kop die bal in de goal.' Ook tenenkrommend: in de clip kijkt het tweetal samen met een groep vrienden de wedstrijd op een beamer op een dakterras. In de brandende zon, ja. (HK)

Mattie & Wietze - Kop die bal in de goal op YouTube

Edwin Evers als Gers Pardoelpunt - Lowietje (*)
Wie horen we hier? Komt-ie: Gers Pardoelpunt (Badum tssss, red.). 'Lowietje' (vrij naar Pardoels 'Louise') komt uit de stal van Edwin Evers van Radio 538. Subtiel gitaartje op het achtergrondje, een suizend synthje, een echootje. Oh, oh, oh, Lowietje - meer dan dat wordt het niet.

Herinnert u zich nog de tijd dat er altijd wel een broertjes-De Boer-imitator rondliep? Edwin Evers was er zo een. In Lowietje krijgen we naast de flauwe zachte Gers-G ook een versje voorgedragen door een joker met een slechte Nico Dijkshoorn op z'n repertoire. Mag u raden wie dat is...

Snel vergeten, deze ode aan een coach die gewoon Louis heet. (JF)

Edwin Evers als Gers Pardoelpunt - Lowietje op YouTube

Jessica van Noord en Joop Visser - Oranjekaravaan (***)
Geen WK-lied, maar een parodie op een WK-lied, al weet je het maar nooit met Van Noord en Visser. Remember de uitzending van Holland's got talent waarin het duo onbewogen het prachtlied De Hordenloper ten gehore bracht. Gordon, de andere juryleden en presentator Robert ten Brink hadden geen idee wie chansonnier Visser was. Grap (?) geslaagd.

Met een oranje teiltje op hun hoofd hebben ze zich gemengd in de strijd om het beste WK-lied. Puike melodie, aanstekelijk refrein: 'We gaan we gaan we gaan, met de hele karavaan, van Oranje, voor Oranje, om de wereld te verslaan.' Vier dikverdiende sterren, maar omdat Joop Visser, toen nog Jaap Fischer geheten, lang geleden zong dat de Volkskrant een kutkrant is, trekken we er eentje af. (PO)

Jessica van Noord en Joop Visser - Oranjekaravaan op YouTube

Rene Froger - Juich Voor Nederland (***)
Jahaa, denk je bij de eerste paar maten: hier zit weer een monument van een WK-lied aan te komen. De galm, de gedragen toon, het drama dat ons volkslied zo jammerlijk ontbeert. Maar dan wordt de pudding van gelatine ontdaan en krijgen we een soort, tsja, semi-accordeondeuntje over een reggaeton-beat light uitgesmeerd door René in een busje. Met z'n microfoon, en Roy Donders godbetert. Maar Froger zou Froger niet zijn als er genoeg tegenover stond. Opgaande, hoopgevende uitsmijter richting refrein en een polonaisedeuntje om 'eeehoooh' tegen te zeggen. Deze komt er wel. (PS)

Rene Froger - Juich Voor Nederland op YouTube

Zanger Rinus - Waar moet-ie in? (*)
Een van de dingen die je al dan niet opgelucht kunt vaststellen tijdens het bekijken van de nieuwe videoclip van Zanger Rinus: hij leeft nog en alles is wat het was. In de bekende huiskamersetting zwaait levenspartner Debora met rood-wit-blauwe pompons. Met vanzelfsprekende verve vervult ze de rol van vrouw die er de ballen verstand van heeft: 'Waar moet-ie in?' Rinus en zijn makkers: 'Dáár moet-ie in!' Het liedje moet op zijn beurt niet in de hitlijsten. (GH)

Zanger Rinus - Waar moet-ie in?

Andy van der Meijde, John Denies & friends - Wij zijn de kampioenen (*) Andy van der Meijde, in een ver verleden voetballer van Ajax en eigenaar van een kameel, dacht dat hij na zijn ongegeneerde boek en dito realitysoap zich aan een WK-hitje geen buil meer kon vallen. En zo is het natuurlijk. Samen met John Denies, als entertainer in te huren voor feesten en partijen, zingt hij 'Lalala / lalala / lalala / kampioen / Nederland'. Dat herhaalt zich bijna twintig keer. Het zal niemand verbazen dat het hier om een carnavalnummer met een beat gaat. (HK)

Andy van der Meijde, John Denies & friends - Wij zijn de kampioenen op YouTube

Linke Leo en de Ballenjongens - Kwartfinale (*)
Ludieke mail in de inbox: 'Linke Leo maakt comeback met nieuwe oranjesingle 'Kwartfinale is de eerste realistische WK-hit ter wereld'. De pointe: elk oranjeliedje gaat er vanuit dat we wereldkampioen worden, maar dat is onzin en 'dat doet wel iets met je, als integer artiest'. Linke Leo snorde de orkestband van Doe Maars Belle Helene op, herschreef het refrein tot 'oeh, kwartfinale, ik hoop dat we het halen, oeh kwartfinale, met Louis van Galen' en hoopt zo makkelijk te kunnen scoren in de WK-jolijt. Zo eenvoudig gaat dat nou ook weer niet, Leo. (MvdG)

Linke Leo en de Ballenjongens - Kwartfinale op YouTube

SRV Mannen - Louis van Gaal (**)
Ah. De beat van Eat, Sleep, Rave, Repeat, het nummer van Fatboy Slim en Calvin Harris dat een paar maanden geleden een hit was. Een deuntje kopiëren is een beetje de veilige weg: klinkt bekend, dus het zit allemaal snel weer in je hoofd. Het refrein daarentegen doet denken aan een nachtmerrie die je op een verlaten kermis kan hebben, waar clowns je met een kapmes achterna zitten. Het mantra 'Nie normaal, de hieële zaal, maximaal, Louis van Gaal' klinkt wel grappig in het begin, maar blijft je daarna op een verontrustende manier achtervolgen, zoals een Hollandse Nieuwe met uitjes dat wel eens wil doen. Nee, dit is 'm ook niet. (JA)

SRV Mannen - Louis van Gaal op YouTube

Trigger - Winnetoe (**)
Kijk eens aan, een bandje. Komen we niet zo veel tegen. De eerste indruk valt helaas flink tegen. Trigger ('beheerst waar het nodig is en knallen waar het kan') heeft de uitstraling van de nummer 2 op een BLØF-coverwedstrijd.

Hé, wacht eens, hoor ik u denken. Het gaat toch om de muziek? Oké: het riffje lijkt meer op een Keltische doedelzakoriginal dan op een Hollands hymne, de intro duurt veel te lang en de melodie lijkt verzonnen door de kapper van de toetseniste.

Waarom zouden we uit volle borst 'Winnetoe' meeblehren als dat ons meer doet denken aan de bloedbroeder van cowboy Old Shatterhand dan aan de winst op een WK. Twee sterren voor het zelfvertrouwen. (JF)

Trigger - Winnetoe op YouTube

Vengaboys - 2 Brazil! (**)
De afgeserveerde dance-act Vengaboys probeert zich met een inkoppertje op het oranjemenu te zetten. Lukt nog best aardig. Ninetiesrelikwie To Brazil kreeg omgevormd tot 2 Brazil! al 3,6 miljoen views op YouTube. Dat heeft alles te maken met de clip vol betepelkwaste borstpartijen en stukken minder met de zangpartijen. In de combinatiecategorie nineties-Brazilië worden we liever herinnerd aan Samba de Janeiro van Bellini. (GH)

Vengaboys - 2 Brazil! op YouTube

Kunt u er geen genoeg van krijgen?

Luister dan naar BJ & de Dirco's (ft. Louicii) - Hey Robben, of naar Gullie - Het WK. Probeer anders Mijntjes Voetballied. Rooie Rico schreef Alles is Oranje, De Leidsche Student komt met Oranje Kampioen (Ja, Ja Goal!). Bij Muziekschool 'Muziek op Maat' werd Oranje laat de leeuw los bedacht. De Oranje Bokken willen zich revancheren met Doelpunt Voor Oranje.

En dan zijn we er vast nog een paar vergeten...

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden