'Hazepeper van haas geschoten in de achtertuin'

Iedereen kan koken is het motto van Mac van Dinther. Om dat te toetsen, eet hij elke week bij een lezer thuis. Deze week: Stanske Kessels (28), begeleidster van gehandicapten uit Beek-Ubbergen.

Mac van Dinther
null Beeld Foto Els Zweerink
Beeld Foto Els Zweerink

'We schrijven het jaar 2012. Nederland is in handen gevallen van ambtenaren, politiek gekonkel en regelgeving. Heel Nederland? Nee. Een kleine enclave biedt dapper weerstand tegen de bezetters. Het is de Vlietberg, een thuis voor vrijbuiters, schavuiten, onverlaten en hier en daar een verdwaalde idealist.'

Zo begon de uitnodiging van Stanske en dankzij haar staan wij op een prille voorjaarsdag op het terrein van een oude steenfabriek in de Ooijpolder bij Nijmegen. Het is wonderschoon. Groene weiden, lege uiterwaarden en stille zandstrandjes in een bocht van de Waal waar ganzen, Gallowayrunderen en Konikpaarden talrijker zijn dan mensen. En toch maar een kwartier fietsen van de stad.

Een wereldplek, beaamt Stanske als ze ons rondleidt langs de huizen, de woonboten die dobberen op een dode rivierarm, het berenklauwbosje en de oude schoorsteentoren die als een stenen totempaal in het midden staat.

Tachtig mensen wonen hier in een soort vrijstaatje met een eigen burgemeester en een vlag met een Konikpaard en een Gallowayrund in het wapen. Vorig jaar waren ze door hoog water vrijwel afgesloten van de buitenwereld. 'De snelste manier om in de stad te komen was met de kano', zegt Ron die trots met zijn peddel door de stad liep.

Ron is de vriend van Stanske. Ze wonen samen in een woongroep met drie vrouwen. Ze hebben een gemeenschappelijke huiskamer met een bank, een piano, een tv, een boekenkast en een keukenblok. Iedereen doet om de beurt boodschappen, ze koken en eten samen - als het zo uitkomt. Meestal is het een zoete inval, zegt Stanske.

Vanavond koken Ron en Heidi, de buurvrouw uit het grote huis hiernaast en vriendin van Hans, de klusjesman van de Vlietberg. Ze maken aardappelpuree, rode kool met appelmoes en hazepeper van hazen die zijn geschoten in de achtertuin.

De hazepeper is natuurlijk al klaar, zegt Heidi - 'Die moet een paar uur stoven'. Het recept heeft ze opgeschreven. Smelt 1,5 centimeter varkensvet in een pan, fruit de uien hierin. Bestrooi de stukken haas met peper en zout, bak ze aan in het vet. Haal alles uit de pan. Doe ketchup - 'naar smaak'- rode wijn, kerriepoeder en een scheutje water in de pan. Goed roeren. Doe de haas en de uien erbij, dek af met plakken ontbijtkoek. Stoof ongeveer drie uur op laag vuur. Pluk het vlees van de botten en bind zonodig af met een beetje bloem.

En dan krijg je dus dit, zegt Ron ik als ik het deksel van de pan licht: een dikke bruine brij geurende hazepeper. Als vliegen op de stroop komen de andere bewoners erop af: Roos, Kim, Martine, Hans de klusjesman, Monique, Dennis, Jenny en John die zijn eigen vegetarische hazepeper heeft meegenomen. Niet geschoten, toch raak.

We scheppen op uit de grote zwarte pan. Een keer, twee keer, drie keer, vier keer, tot we bijna barsten. Als dessert zijn er vlaflips, gevolgd door koffie en mojito's. Het is moeilijk om niet jaloers te zijn op de heerlijke vrijstaat van de Vlietberg.

Kook CV woongroep Ooijse vrouwen & Ron
Kookt: Wie er wil. 'Daar hebben we geen harde afspraken over.'
Doet boodschappen bij: 'We doen allemaal om de beurt een week boodschappen. Bij de Aldi, de Lidl, de Albert Heijn. We hebben een groentenpakket van 't Spoor uit Groesbeek.'
Geeft per week uit aan eten: '120 euro voor vijf voor de basisdingen. Voor het warm eten komt daar nog ongeveer 20 euro p.p. bij.'
Altijd in huis: Brood, koffie, kaas.
Nooit op tafel: Plofkip. 'We zijn wel van biologisch vlees.'

Hazepeper van Ron en Heidi:
(voor 4 personen)
1 hele haas, in stukken
2-3 uien
Ketchup naar smaak
1/2 fles rode wijn
1 dessertlepel kerriepoeder
3 blaadjes laurier
3/4 ontbijtkoek
Peper & zout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden