Hayo Apotheker (D66)

'Een economische koploper, een nationale kantorenstad, een topdienstenstad.' Overal waar Hayo Apotheker (48) kwam, verkocht hij 'het product' Leeuwarden. De carrièreburgemeester (op zijn dertigste Muntendam, acht jaar later Veendam, vijf jaar later Leeuwarden) verloochent zijn afkomst - een middenstandsmilieu - niet....

Het heeft Apotheker altijd gestoken dat Leeuwarden zo'n armetierig imago heeft. Hij probeerde Leeuwarden weliswaar aan te prijzen als 'het agri-nutri-centrum van Nederland', maar de stad werd op dat vlak geen succes.

De nieuwe minister van Landbouw heeft evenmin als zijn voorganger Van Aartsen een agrarische achtergrond. Maar Apotheker groeide wel op het platteland op, in het door aardappel- en bietenvelden omgeven Noord-Groningse Loppersum. Ook zijn studie, sociologie en planologie met ruimtelijke ordening als specialisatie, brengt hem in de buurt van Landbouw, dat D66 vooral beschouwt als een belangrijk 'milieuministerie'.

Apotheker staat bekend als een taai onderhandelaar. De Friese commissaris van de koningin Loek Hermans, straks zijn collega in het kabinet, heeft dat aan den lijve ondervonden toen hij zich het politiebeheer wilde toeëigenen. Apotheker won de slag en bleef korpsbeheerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden