Haye van der Heyden: 'Vooruitgang voor allen is aanstaande'

Haye van der Heyden kreeg veel kritiek op zijn opiniestuk over hoe goed het met Nederland gaat. Vandaag reageert hij op zijn critici. 'Ik word nu als 'fout' bestempeld en dat is toch echt een label dat discriminerend werkt.'

© THINKSTOCK

Een week geleden publiceerde deze krant een artikel van mijn hand waarin ik betoogde dat ik van mening ben dat het goed gaat met Nederland en de wereld, waarin ik het opnam voor Geert Wilders en waarin ik de invoering van de doodstraf bepleitte. Daar heb ik nogal wat reacties op gehad. Goh, dat had ik niet verwacht.

Dom en oppervlakkig
Allereerst wordt mij domheid en oppervlakkigheid verweten. Die zal ik moeten slikken. Voor het beoordelen van je eigen intelligentie en diepte heb je meer intelligentie en diepte nodig dan je hebt, lijkt me, wat het dus per definitie onmogelijk maakt. Ik zal wel dom en oppervlakkig zijn. Maar ook dan mag ik toch een plekje in onze democratie?

Wat me wel raakt, is de suggestie dat ik vanuit mijn luie Gooise stoel blij en tevreden uit zou kijken over een behoeftige en chaotische wereld. Dat beeld heb ik niet willen schetsen. Ik wilde benadrukken dat we het goed hebben in dit land en dat we ons dat tussen al het geklaag door moeten realiseren. Ik ben geenszins met de gouden lepel in de mond geboren, heb mij moeten ontworstelen aan een zeer ongemakkelijke jeugd, ben daarom nu gelukkig met wat ik heb, maar bedoel dat niet zelfgenoegzaam maar als stimulans voor een wat positievere benadering van het een en ander. Omdat velen het zo goed hebben in Nederland.

Dit gezegd hebbende, beken ik wel dat ik inderdaad in eerste instantie voor mijzelf en mijn gezin zorg en ik zie in dat mij dat in de basis een egoïst maakt, zoals wij dat bijna allemaal zijn, vrees ik. Via de vakbond 2 procent loonsverhoging eisen valt daar toch ook onder? Ook bij mij grijpt een flinke snee in mijn vinger mij meer aan dan de kanker van de onbekende buurman zes huizen verderop. Het is erg, maar het is zoals het is.

Dat wil echter absoluut niet zeggen dat ik niet begaan ben met anderen op deze wereld. Ik heb juist geprobeerd te betogen dat er naar mijn idee een vooruitgang voor allen aanstaande is, niet vanwege de goedheid van de mens, maar omdat de wereld wel vaart bij welvaart, meer heeft aan een consument dan aan iemand die niets anders heeft dan honger, en omdat de informatietechnologie nu steeds meer wereldburgers zicht geeft op hoe het leven zou kunnen zijn, met vele kleinere en grotere revoluties tot gevolg.

Natuurlijk wordt er vervolgens ook hier en daar geopperd dat ik NSB-genen heb - een schot voor open doel moet tenslotte ook gescoord worden - en het interessante is dat dat eigenlijk juist mijn stelling bewijst dat de heer Wilders gediscrimineerd wordt.
Marcel van Dam betoogde dat dat niet het geval is, omdat Wilders veel aandacht krijgt, maar dat heeft niet veel met elkaar te maken, lijkt me. Veel aandacht krijgen neutraliseert geen discriminatie. Ook ik word nu als 'fout' bestempeld - niet door hem trouwens maar elders - en dat is toch echt een label dat discriminerend werkt.

Gevaarlijk
Het lijkt me erg gevaarlijk in een democratie mensen sociaal of politiek onder druk te zetten. Zij zullen knarsetandend zwijgen en hun mening in het stemhokje kenbaar maken. Ik pleit er daarom voor dat we Wilders als een waardevol lid van onze democratie beschouwen en hem respecteren om zijn bijdrage daaraan.

Het is weer die angst die de westerse wereld regeert. De ene helft is bang dat de eigen identiteit spoedig wordt weggevaagd door invloeden van de islam en de andere helft vreest dat Wilders-achtige figuren onze Grondwet gaan aantasten. Het zal niet gebeuren. Ons democratisch systeem zorgt voor een redelijk geleidelijke incorporatie van allerlei invloeden, daar ga ik van uit. In een land dat waarschijnlijk honderd jaar gaat doen over het afschaffen van de verzuiling mag je je redelijk beschermd wanen tegen al te drastische omwentelingen.

Van Dam stelde verder dat we, vanuit mijn perspectief bekeken, met de misdadigers ook wel de bejaarden zouden kunnen ruimen. Die redenering klopt niet. Ik stel juist, en nog steeds, dat zo lang er in verpleegtehuizen onvoldoende accommodatie en personeel is, er wat mij betreft bezuinigd mag worden op de penitentiaire inrichtingen. Onze bejaarden zijn namelijk onze helden, zeg ik, en die verdienen geen straf maar een beloning. De boeven moeten dan maar met zijn zessen in een cel. Dat schiet financieel wel op, denk ik, een pingpongtafel zal er dan ook niet meer bij kunnen en alle kleine beetjes helpen.

Liefdespost
Tot slot die doodstraf. Ik stel niet voor, zoals men blijkbaar denkt, om parkeerboetes om te zetten in terminale lijfstraffen, maar wil er op wijzen dat het in onze mediacratie onverstandig is de extreme misdadiger te belonen met een enorme hoeveelheid publiciteit en zakken vol liefdespost van kommervolle huisvrouwen die bereid zijn zijn gekrenkte mannelijkheid en ongelukkige ziel te koesteren. De doodstraf is barbaars, maar er worden nog veel barbaarsere misdaden gepleegd en onze straffen dienen afschrikwekkend te zijn. Ik ben bang dat ze dat op dit moment te weinig zijn. Met alle copy cat-gevolgen van dien.

Dat was het. Ik dank allen voor de bloemrijke verwensingen alsmede de hartelijke steunbetuigingen en wil alleen nog opmerken dat ik, net als al die mensen die gereageerd hebben, alsmede Geert Wilders, het goed bedoel. Echt waar.

Haye van der Heyden is schrijver van toneelstukken en televisieseries.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden