Hawaiiaans zout

Chuck Williams is een van die doorzetters die dankzij een goed zakeninstinct de Amerikaanse droom in vervulling zagen gaan. In de jaren vijftig ging hij met vrienden naar Parijs....

In Californië begon hij een zaak in potten en pannen, met veel min of meer exclusief importspul uit Frankrijk. Hij had de mazzel dat de interesse voor zelf koken begon te groeien, mede onder invloed van de eerste cooking shows op tv, gepresenteerd door de legendarische Julia Child. Tot zij op het scherm verscheen, kookte thuis niemand voor z'n lol, stelde het schrijverspaar Jane en Michael Stern vast. Child wist van wanten, ze had in Frankrijk gewoond en meegeschreven aan een klassieker, Mastering the Art of French Cooking. De door de gunstige economie aangewakkerde reislust van de Amerikaan die per vliegtuig Europa ging doen, vertaalde zich in de wens na terugkeer ook eens iets Europees op tafel te kunnen zetten.

De winkel van Williams groeide uit tot een miljardenconcern, Williams-Sonoma. In de vestigingen, of via de postordertak, kun je er tegenwoordig alles betrekken voor het inrichten van elk vertrek in huis, maar de keukenapparatuur is een pijler gebleven. In november 2000 lanceerde de firma, die ook een uitgeverij bezit, Taste Magazine, een glansblad over eten, entertainment, tuinieren en reizen. Williams is er als adviseur aan verbonden en hij leverde ook bijdragen aan The Best of Taste, waarin onder meer de recepten uit het eerste jaar werden gebundeld. Als Een wereld vol smaak verscheen het, vertaald en bewerkt door Kim McLean, bij de jonge uitgeverij Good Cook Publishing (euro 45,-).

Een zekere radeloosheid moet zich meester maken van liefhebbers die last hebben van perfectionisme en de 'salade van zalm, tomaten en lente-ui' willen klaarmaken. Een struikelblok vormt de anderhalve eetlepel 'rood Hawaiiaans alaea-zout, plus extra voor het serveren'. Het is een uitzondering, de meeste recepten zijn te doen, alleen is 375 gram kaviaar voor in de buideltjes van crèpedeeg (een gerecht van de kok met de mooiste naam: Jean-Georges Vongerichten), ons wat te begrotelijk.

Gepofte appels. Verwarm de oven voor (180 graden). Boor de klokhuizen uit de appels en zet ze in een ovenschaal (snijd eventueel een plak van de de onderkant). Roer de suiker door de uitgelekte krenten en vul er de appelschachten mee. Klontje boter er bovenop.

Giet een laagje (halve centimeter) water in de schaal. De appels zijn in ongeveer een halfuur gaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.