Havermout ontbijtcakes

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven.

Yvette van Boven

Havermout is ineens 'superfood'; er is zojuist zelfs een heel kookboek over dit ingrediënt verschenen. Havermout vult goed, bevat vezels, geen gluten en kan dus helpen bij afvallen. Bovendien is het cholesterolverlagend.

Meng de havermout met het water en een snuf zout tot een pap. Laat het 2 tot 3 uur staan of een hele nacht.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Klop de andere ingrediënten, behalve de bessen, door elkaar en roer ze door de gewelde havermout. Schep dan de blauwe bessen er ook door. Giet het beslag in een ingevette bakvorm, een muffinvorm met twaalf cups bijvoorbeeld. Bak ze 35 minuten of tot ze terugspringen wanneer u er zachtjes op drukt. Laat ze 10 minuten afkoelen en haal ze dan uit de vorm. Laat ze afkoelen op een rooster. Ze kunnen worden ingevroren.

(Tekst loopt door onder illustratie)

null Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven

Meng de havermout met het water en een snuf zout tot een pap. Laat het 2 tot 3 uur staan of een hele nacht.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Klop de andere ingrediënten, behalve de bessen, door elkaar en roer ze door de gewelde havermout. Schep dan de blauwe bessen er ook door. Giet het beslag in een ingevette bakvorm, een muffinvorm met twaalf cups bijvoorbeeld. Bak ze 35 minuten of tot ze terugspringen wanneer u er zachtjes op drukt. Laat ze 10 minuten afkoelen en haal ze dan uit de vorm. Laat ze afkoelen op een rooster. Ze kunnen worden ingevroren.

Ingrediënten - ontbijtcakes van havermout en blauwe bessen

Voor 12 stuks

200 gr havermout (liefst geen instant, daar zit van alles doorheen)

375 ml water of melk

snuf zout

50 gr geraspte kokos

75 gr donkere agavesiroop of honing

1 tl kaneel

1 tl bakpoeder

3 el olie

2 kleine eieren of 1 grote

150 gr blauwe bessen (of ander fruit: vers of diepvries)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden