Havenwerkers voeren strijd voor pensioen

ROTTERDAM (ANP) - De werkgevers noch de werknemers zijn destijds geïnformeerd over een wijziging van statuten die het mogelijk maken dat geld van het toenmalige havenpensioenfonds nu gebruikt kan worden voor heel andere doeleinden.

Dat bleek woensdag tijdens het getuigenverhoor in de rechtbank Rotterdam, dat inzicht moet verschaffen in de gang van zaken bij de overgang van het bedrijfstakpensioenfonds PVH naar verzekeraar Optas. Die omzetting was nodig om de pensioenaanspraken veilig te stellen en die aanspraken zijn gewaarborgd, aldus J. Rietbergen, oud-directeur van zowel PVH als Optas. Hij staat nog steeds achter de manier waarop dat gebeurde. Maar de havenarbeiders voelen zich bestolen.

Optas is inmiddels voor 1,3 miljard euro verkocht aan verzekeraar Aegon. Bij de omvorming van het PVH is nooit gesproken over consequenties van een verkoop zoals die nu heeft plaatsgevonden. Maar als destijds zou zijn gesproken over de mogelijkheid dat geld van het fonds gebruikt zou worden voor zaken die niets met de haven te maken hebben, zou het nooit zo zijn doorgegaan, stelde P. Witte, oud-bestuurslid van het PVH.

En dat is precies wat dreigt te gebeuren. De stichting Optas, enige aandeelhouder van het gelijknamige pensioenfonds, kreeg van Aegon 1,3 miljard. De stichting wil het geld uitgeven aan culturele en maatschappelijke projecten in Amsterdam en Rotterdam. Dat kan dankzij de wijziging van de statuten van de stichting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden