Havenstaking in Amsterdam net voorkomen

De Amsterdamse havenbedrijven zijn bereid om verder te praten over een doorstart van de failliete Amsterdamse havenpool. Gisteren werd op het laatste moment een door de Vervoersbond FNV georganiseerde staking voorkomen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De partijen gaan nu met de curator rond de tafel zitten om naar een definitieve oplossing te zoeken voor de havenpool, een soort uizendbureau voor 315 havenarbeiders.

Het plan dat de Vervoersbond FNV al eerder op tafel heeft gelegd, blijft 'onverkort het uitgangspunt', volgens een FNV-woordvoerder. Zo moeten de havenbedrijven een aandeel nemen in de havenpool, komt er een flexibele werkweek van 36 uur en moeten de tarieven omhoog. Bovendien ligt er een fusie met de Rotterdamse havenpool in het verschiet.

Het overslagbedrijf OBA is terughoudend over de kansen van het overleg. 'We staan open voor elk gesprek. Maar wel op basis van documenten', stelt directeur D. van de Vijver. De overhead maakt volgens hem de huidige havenpool onbetaalbaar. Als er geen werk is, worden de uitzendkrachten doorbetaald. Ook het hoge ziekteverzuim bij de havenpool 'boven de twintig procent' is hem een doorn in het oog.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden