Havenconcern HES lijdt verlies van 33 miljoen

Het havenconcern HES-Beheer heeft in 1995 een verlies geleden van 32,7 miljoen gulden. Ruim de helft hiervan - 17 miljoen - komt voor rekening van de reorganisatie bij het overslagbedrijf European Bulk Services (EBS)....

ANP

ANP

ROTTERDAM

De omzet bedroeg vorig jaar 186,1 mijoen, 11 procent minder dan in 1994. De kosten werden met 9 procent gereduceerd. Door aflossing van schulden namen de rentelasten in 1995 met 1,7 miljoen af tot 12,6 miljoen gulden. Het HES-aandeel in het resultaat van de niet-geconsolideerde deelnemingen bedroeg 2,7 miljoen, ten opzichte van 3,9 miljoen in 1994.

De reorganisatie bij EBS, die inmiddels bijna is voltooid, drukte vooral op de eerste zes maanden van 1995, toen het verlies 28,5 miljoen bedroeg. In de tweede helft van 1995 was het verlies met 4,2 miljoen beduidend lager.

EBS had zwaar te lijden onder de verhevigde concurrentie in de Rotterdamse haven om de overslag van granen en veevoeders. Het bedrijf dat ook kolen en erts overslaat, zag zijn omzet dalen met 11,5 procent. De totale aanvoer bij EBS bedroeg 21,1 miljoen ton, bijna 6 procent minder dan in 1994.

Van de bedrijven waarin HES een belang heeft deden het massagoedoverslagbedrijf EMO/EKOM op de Maasvlakte en OVET in Terneuzen het vooral goed. Het Overslagbedrijf Amsterdam (OBA) draaide met verlies. De aanvoer van agrarische producten bleef achter bij de verwachtingen en het jaar ervoor.

HES verwacht dat het marktaandeel van EBS door een onlangs afgesloten contract zal vergroten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden