Havelange opgestapt als erevoorzitter van FIFA

Joao Havelange is teruggetreden als erevoorzitter van de FIFA. De Braziliaan stond van 1974 tot 1998 aan het hoofd van de wereldvoetbalbond en werd bij zijn afscheid benoemd tot erevoorzitter.

VAN ONZE SPORTREDACTIE

AMSTERDAM - Uit een bericht van de ethische commissie van de FIFA blijkt dat Havelange de erefunctie op 18 april heeft neergelegd. Daarmee voorkomt hij dat de FIFA eind deze maand tijdens een congres over zijn vertrek moet beslissen.

Havelange is in opspraak geraakt omdat hij steekpenningen aannam van het inmiddels ter ziele gegane marketingbureau ISL. Dat bedrijf was verantwoordelijk voor de verkoop van tv-rechten van de FIFA.

De melding van Havelanges vertrek stond in de conclusies die de ethische commissie had getrokken uit onderzoek naar de affaire. In het rapport wordt voorzitter Joseph Blatter vrijgepleit, al wordt zijn gedrag 'onhandig' genoemd. Blatter stelt dat hij erop vertrouwt dat de bond dergelijke affaires in de toekomst kan voorkomen.

Justitie in Zwitserland openbaarde afgelopen zomer dat Havelange en Ricardo Teixeira, destijds lid van het uitvoerend orgaan van de FIFA en schoonzoon van Havelange, miljoenen aan steekpenningen hadden ontvangen rond de verkoop van tv-rechten van WK's door ISL. Beide bestuurders hebben vervolging afgekocht.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden