Havanna stort steeds verder in door slecht onderhoud

Terwijl in de badplaats Varadero een golfbaan met achttien holes wordt aangelegd en in Havana binnenkort een chique Frans restaurant voor de toeristen open gaat, stort in de Cubaanse hoofdstad het ene na het andere oude gebouw in wegens gebrek aan onderhoud....

Reuter, AFP

HAVANA

Volgens de staatskrant Juventud Rebelde zijn in 1994 zeker 640 gebouwen ingestort en verkeren in Havana 124 duizend van de 560 duizend wooneenheden 'in een kritieke toestand'. Ze kunnen nog wel worden gerepareerd, maar dan moet dat wel snel gebeuren. Zeker 88 duizend karige appartementjes, die zich meestal in gebouwen van enkele verdiepingen hoog bevinden, zijn niet meer te herstellen en moeten volgens de krant worden gesloopt.

De meest bouwvallige huizen staan in het oude stadsdelen van Havana. Sinds de val van dictator Batista en het begin van Castro's revolutie is er nauwelijks iets aan het onderhoud gedaan. De regering had telkens andere prioriteiten.

In 1960 werden alle appartementsgebouwen genationaliseerd. De meeste bewoners kunnen zich inmiddels eigenaar noemen van hun woninkje van vier bij vijf meter, ergens weggestopt drie hoog achter in een van de vele afgebladderde koloniale gebouwen. De regering is altijd formeel verantwoordelijk geweest voor het groot onderhoud.

Eind jaren tachtig kondigde Castro een grootscheeps programma aan om de panden te renoveren, maar precies op dat moment begon de Sovjet-Unie in te storten. Moskou, dat Cuba elk jaar met miljarden dollars steunde, draaide de geldkraan dicht. Het gevolg daarvan was dat Cuba sindsdien over het materiaal noch over het geld beschikt om de woningen voor verdere aftakeling te behoeden.

Het bouwmateriaal dat nog beschikbaar is, wordt vrijwel uitsluitend gebruikt voor het renoveren van oude hotels en de constructie van nieuwe vijfsterrenaccommodaties voor de buitenlandse toeristen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.