‘Hausse aan dwangopnamen door uitspraak Hoge Raad’

Psychiaters vrezen ‘tientallen, mogelijk honderden’ extra dwangopnamen na een arrest van de Hoge Raad over behandeling van psychiatrische patiënten buiten de kliniek....

Van onze verslaggeefster Ellen de Visser

De Raad bepaalde vrijdag dat klinieken met thuiswonende patiënten alleen nog dwingende afspraken mogen maken over bijvoorbeeld medicijngebruik als die daar zelf uitdrukkelijk mee instemmen.

Voor patiënten zonder ziekte-inzicht zal dat naar verwachting desastreus uitpakken. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP) verwacht dat vele patiënten die voorheen met enige drang nog net thuis konden wonen, opnieuw moeten worden opgenomen.

Psychiater en NVVP-woordvoerder Remmers van Veldhuizen noemt dat ethisch gezien onwenselijk en denkt bovendien dat de psychiatrische ziekenhuizen ‘die tientallen, mogelijk honderden extra opnamen niet kunnen verwerken’.

Het arrest van de Hoge Raad draait om de voorwaardelijke machtiging, die vorig jaar werd geïntroduceerd. Vroeger konden klinieken patiënten die thuis woonden voorwaarden opleggen over bijvoorbeeld medicijngebruik of verplicht contact met hulpverleners. Patiënten wisten dat opname dreigde als ze zich daar niet aan hielden. Die stok achter de deur werkte goed: vaak kon worden voorkomen dat ze afgleden.

Sinds de wetswijziging moeten patiënten zelf akkoord gaan met de voorwaarden en dat ook bij de rechter duidelijk maken. Doel is de patiëntenrechten te versterken. Maar veel patiënten met schizofrenie zien zelf niet in dat ze ziek zijn en gaan niet akkoord met voorwaarden voor thuisbehandeling.

Sommige rechters passen om die reden nog het systeem toe van voor de wetswijziging, waarbij voorwaarden worden opgelegd. Zij zijn er net als de psychiaters van overtuigd dat patiënten daar meer baat bij hebben.

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid liet vorig jaar na klachten van klinieken weten dat zij de wet ruim moeten interpreteren. Een handtekening van de patiënt zou niet nodig zijn. De Hoge Raad meent echter dat de wet moet worden toegepast zoals die is geformuleerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden