Hassan Bahara: wat heeft humor tegen jihadi's ons nou opgeleverd?

Meer ratio, minder emotie, is het advies dat terrorisme-expert Beatrice de Graaf en oud-minister Ernst Hirsch Ballin ons afgelopen weekend meegaven in deze krant, waarin beiden spraken over de dreiging van terrorisme en onze overtrokken emotionele omgang daarmee.

Dus: niet krijsen dat de koppensnellende jihadisten zich rijendik hebben opgesteld om ons allemaal over de kling te jagen, maar het hoofd koel houden en intelligent beleid uitzetten waarmee we de potentie voor terrorisme kunnen indammen.

Meer humor zou ons ook goed doen, vinden sommigen. Tap een goede mop en lach de jihadi's de wereld uit. Zou het?

Ik zag dit weekend op de site van CNN een korte reportage (Laughing at ISIS to defeat them) over de Amerikaans-Indiaase Priyank Mathur, comedian en voormalige inlichtingenofficier, die met een groepje andere Indiaase comedians satirische filmpjes knutselt waarin de geloofsmanie van jihadisten op de hak wordt genomen. Doel: jihadi's zodanig ridiculiseren dat niemand zich nog wil aansluiten bij dat zooitje losers.

Het idee is niet nieuw. Irak had in 2014 de satirische tv-serie Dawla al Garafa (De mythische staat), compleet met een Rolex-dragende kalief Abu Bakr Al-Baghdadi. De Britten hadden in 2010 met Four Lions - over homegrown jihadisme - de beste en ook meest ondergewaardeerde persiflage op de oenige jihadistenwereld.

Hilarisch allemaal. Maar hebben ze het jihadisme flinke slagen toegebracht? Mwah. Weinig Europese landen die zulke vruchtbare grond zijn geweest voor het jihadisme als Engeland - daar hebben de snoeiharde grappen van Four Lions weinig aan kunnen veranderen.

Humor is in dit geval een coping-mechanisme voor ons, geestelijk gezond volk, dat maar geen vat kan krijgen op de irrationaliteit van het jihadisme. Met machteloos buldergelach proberen we hun angstaanjagende waanzin te overstemmen.

Iets soortgelijks geldt voor het advies om meer met ratio dan met emotie te reageren op de terreurdreiging van het jihadisme. Het klopt dat IS-lui zich verkneukelen om de onbeheerste emotionaliteit die volgt op terreuraanslagen. We hebben ze verslaafd gemaakt aan onze angst en daarvan willen ze steeds meer. Maar of ze allemaal de terroristische boel de boel zullen laten als wij de rationaliteit zelve zijn, dat waag ik te betwijfelen. Uiteindelijk is jihadisme evenzeer een wraakoefening op vermeend onrecht, als een religieus doel op zichzelf. Tover alle vijanden van het jihadisme weg en een flink deel van de jihadi's zal evengoed op zoek blijven naar een reden voor suïcidaal geweld, want het is verplicht, het staat geschreven, het is hun ticket naar een ongebreideld seksleven in het hiernamaals.

Ratio zat in mijn lijf, maar graag houd ik dat in balans met een flinke portie emotie. Want dan lees ik bijvoorbeeld gisteren dat Britse autoriteiten de paspoorten hebben ingetrokken van 150 jihadi's, en denk ik: dat is jullie verdiende loon, stelletje ****. Dit is heerlijke payback voor jullie bloeddorst en de schade die jullie hebben aangericht aan de broze co-existentie tussen moslims en niet-moslims in het Westen. Jullie hebben dit ongure getij mede mogelijk gemaakt.

Daarna komt de ratio en ga ik nadenken over de proportionaliteit van zo'n maatregel. Maar eerst wil ik even lekker flink in mijn emotie zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden