Hasj is een drug als alle andere

Indien minister Van Mierlo vanmiddag in Volendammer kostuum de Verenigde Naties toespreekt, zal hij niet méér opzien baren dan met het gebruik van de termen 'softdrugs' en 'harddrugs'....

ROB VREEKEN

Van onze verslaggever

Rob Vreeken

NEW YORK

Op expositieborden in de gangen van het VN-gebouw worden de kwalijke gevolgen van hasj en marihuana - naast die van andere drugs - breed uitgemeten. Leerproblemen. Geheugenstoornissen. Schade aan longen en andere organen: de joint bevat véél meer rotzooi dan de sigaret. Bovendien begeeft de jeugdige blower zich op een pad waar ook andere gevaren loeren.

De Engelstalige brochure op pocketformaat van het ministerie van Buitenlandse Zaken waarin het Nederlands drugsbeleid wordt uiteengezet, steekt daar bescheiden bij af.

Cannabis 'veroorzaakt veel minder gezondheidsproblemen' dan zwaardere middelen, aldus de tekst. 'Het doel is gebruikers van softdrugs weg te houden van andere soorten drugs.'

Ongetwijfeld had de Franse president deze aanpak op het oog, toen hij maandag in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering opriep tot 'standvastigheid tegen het trivialiseren van drugs'. Sommigen bepleiten tolerantie tegenover wat 'ten onrechte soft drugs worden genoemd', aldus Chirac. Ook laakte hij 'de laksheid van sommige staten'.

Nederland moet zich in New York nóg een vervaarlijk tegenstander van het lijf houden: Bert Dorenbos. De christenactivist en voormalig EO-directeur loopt druk te folderen en te lobbyen tegen het liberale Nederlandse beleid. 'Ze voeren ook een drugsoorlog, een oorlog vóór legalisering', zegt hij.

'Ze' zijn in de ogen van Dorenbos de regering, maar ook alles wat een woordje meespreekt in het drugsdebat, van psychiaters tot de Junkiebond.

'Hoe kun je van de Vereniging van Cannabisdetaillisten verwachten dat ze tegen drugs zijn? Er gaat een hoop winst in om. En daar luistert minister Borst naar! Ons wil ze niet ontvangen', klaagt hij.

Dat de drugsbestrijders van de VN tijdens het opstellen van hun actieplannen niét hebben geluisterd naar de Vereniging van Cannabisdetaillisten, is zonneklaar. Hasj en marihuana worden in de conferentieteksten op één lijn gesteld met alle andere middelen.

Als cannabis eruit springt, is dat omdat het mondiaal veruit de meest gebruikte drug is. Het aantal gebruikers wordt op 140 miljoen geschat, ofwel 2,5 procent van de wereldbevolking. Voor het totaal aantal druggebruikers geldt een cijfer van 3,3 tot 4,1 procent.

In paragraaf 19 van de 'politieke verklaring' die de Algemene Vergadering vanavond zal aannemen, wordt steun uitgesproken voor de pogingen van het VN-drugsprogramma (UNDCP) om een eind te maken aan het verbouwen van verboden gewassen. Doel is 'de clandestiene teelt van de coca-struik, de cannabisplant en de opiumpapaver in 2008 te hebben geëlimineerd of aanmerkelijk verminderd'.

Cannabis werd toegevoegd op aandringen van enkele Afrikaanse landen, in het bijzonder Nigeria, die niet aan verbouw van coca of papaver doen, maar wel graag aanspraak maken op hulpfondsen voor gewasuitroeiing. Nigeria noemde cannabis een 'extreem gevaarlijke drug'.

In het Actieplan voor Gewasuitroeiing en Alternatieve Ontwikkeling - een van de vijf resoluties die op de agenda staan - is op verzoek van Mexico ook de aanpak van drugsproductie met nieuwe technieken opgenomen. Daarmee wordt mede gedoeld op de teelt van cannabis in kassen. In een brief aan de Tweede Kamer schreef minister Van Mierlo dat de maatregelen uit het actieplan 'alleen betrekking hebben op grootschalige teelt en daarmee in overeenstemming zijn met het Nederlandse beleid'.

Of anderen in New York daar ook zo over denken is de vraag. In het laatste jaarverslag van de International Narcotics Control Board, het drugscontrole-orgaan van de VN, wordt Nederland aangewezen als de belangrijkste producent en doorvoernatie van cannabis in Europa.

Het INCB-rapport wijst elk liberaal geluid in het drugsdebat ferm van de hand. De strijd tegen drugs moet, zo is de ondertoon, keihard en compromisloos worden gevoerd. Vrije verstrekking aan heroïneverslaafden in Zwitserland? Liever niet, zegt de INCB. De VN-controleurs vinden dat vrijheid van meningsuiting geen excuus mag zijn om positieve geluiden over drugs in de media toe te laten.

Bert Dorenbos voelt zich in New York niet de dissident die hij in Nederland is.

'Ik ben erg blij met de resoluties van de zitting. De VN zijn unaniem tegen drugs.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden