NIEUWSVeoordeling filmproducent

Harvey Weinstein krijgt 23 jaar cel voor seksueel misbruik

De Hollywood-producent werd twee weken geleden door een jury unaniem schuldig bevonden aan aanranding en ‘verkrachting in de derde graad’. De rechter in New York heeft Weinstein vandaag veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf.

Harvey Weinstein afgelopen januari voor de rechtbank in New York. Beeld AFP
Harvey Weinstein afgelopen januari voor de rechtbank in New York.Beeld AFP

Hoewel Weinstein door zo’n negentig vrouwen publiekelijk van seksuele intimidatie is beschuldigd, draaide de strafzaak in Manhattan om twee gevallen. Een twaalfkoppige jury achtte de filmproducent unaniem schuldig aan het onder dwang toedienen van orale seks bij voormalig productieassistent Miriam Haley, in zijn appartement in Manhattan in 2006 ­– ‘een misdadige seksuele handeling in de eerste graad’ in juridische termen, waar minimaal vijf en maximaal 25 jaar gevangenisstraf op staat. De rechter heeft Weinstein hiervoor veroordeeld tot 20 jaar cel.

Ook achtte de jury Weinstein schuldig aan ‘verkrachting in de derde graad’ (gemeenschap zonder dwang, maar ook zonder duidelijke instemming) van de actrice Jessica Mann, in een hotelkamer in Manhattan in 2013. Op dat vergrijp staat een maximale gevangenisstraf van vier jaar. Hiervoor krijgt Weinstein drie jaar gevangenisstraf.

Voordat de rechter uitspraak deed, konden zowel de officieren van justitie als Weinsteins advocaten woensdag in de rechtszaal in een pleidooi (en eerder in een schriftelijk document) beargumenteren wat volgens hen de strafmaat moet zijn.

De openbaar aanklagers vroegen de rechter bij zijn besluit rekening te houden met tientallen vermeende aanvallen op vrouwen in de afgelopen veertig jaar, waarvoor Weinstein nooit strafrechtelijk is aangeklaagd. Ze schetsten ‘een levenslang misbruik van anderen, seksueel en anderszins’ en vroegen het gerechtshof ‘een straf op te leggen die de ernst van de misdaden van de verdachte weerspiegelt, evenals zijn totale gebrek aan wroeging voor de schade die hij heeft veroorzaakt, plus de behoefte hem en anderen van verder crimineel gedrag af te schrikken.’

Weinsteins team van advocaten vroeg om het wettelijk minimum van vijf jaar gevangenisstraf. Zij stelden dat de beschuldigingen die het openbaar ministerie aanvoerde niet mogen meetellen voor de strafbepaling, omdat ze volgens hen nooit zijn bewezen. Ook benadrukten zij dat de jury Weinstein in deze strafzaak heeft vrijgesproken van de ernstigste beschuldigingen: verkrachting in de eerste graad (waarbij sprake moet zijn van fysieke dwang of bedreiging), en ‘roofzuchtig seksueel gedrag’, waarbij men een patroon van seksuele misdrijven bewezen acht. Op dat laatste staat levenslang.

Zijn advocaten stelden daarnaast dat ‘Weinsteins leven verwoest is’ sinds 2017, toen zijn decennialange seksuele intimidatie jegens tientallen actrices en medewerkers van zijn productiebedrijf door The New York Times en The New Yorker aan het licht werden gebracht ­ – waarmee de #MeToo-beweging werd ontketend. Weinsteins verloor zijn huwelijk en zijn bedrijf. En Weinstein was al veroordeeld door de media en de publieke opinie, voordat hij een stap in de rechtszaak had gezet, stellen zij. ‘Hoe hij in ongenade viel is historisch, misschien ongeëvenaard in dit tijdperk van sociale media’, schreven zij. ‘Daarbij moest hij beschrijvingen [van de vrouwen in de rechtszaal, overgenomen door sommige media, red.] van zijn uiterlijk, zijn hygiëne en zijn geslachtsdelen doorstaan, de meest diepgaande persoonlijke en intieme zaken werden onderwerp van nationale en internationale aandacht en gekonkel.’

In Los Angeles wacht Weinstein een tweede strafzaak: daar wordt hij aangeklaagd door een Italiaanse actrice die Weinstein ervan beschuldigt haar in 2013 te hebben verkracht in een hotelkamer in Beverly Hills, en door een ander model dat stelt dat de filmproducent haar een dag later in een hotelbadkamer opsloot en masturbeerde terwijl hij haar betastte. In die strafzaak kan Weinstein maximaal 28 jaar gevangenisstraf worden opgelegd.

Meer over de zaak tegen Harvey Weinstein

De veroordeling van Harvey Weinstein wordt gezien als bekroning van de MeToo-beweging. Toch ziet columnist Heleen Mees ook een andere kant van de zaak. ‘Als iemand die het proces van dichtbij heeft meegemaakt, blijf ik met gemengde gevoelens achter.’

De schuldigverklaring van Harvey Weinstein heeft ‘de loop van de geschiedenis van de strijd tegen seksueel geweld veranderd’, aldus de officier van justitie van New York na de veroordeling van Weinstein. Is dat inderdaad zo? En wat hebben slachtoffers van andere belagers daaraan?

Bij het begin van het proces tegen Weinstein stond de jury bloot aan hevige druk van de advocaat van de verdachte en van de aanklager. ‘Deze man is een verkrachter’, zei de een. ‘Gebruik jullie godgegeven New Yorkse gezond verstand’, zei de ander.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden