Harvard plaatst gedenkplaat van eigen slavernijverleden

De Amerikaanse topuniversiteit Harvard onderneemt verdere stappen om de eigen slavernijgeschiedenis onder de aandacht te brengen. In het studentenblad van de universiteit heeft voorzitter Drew Faust de plaatsing van een gedenkplaat aangekondigd. Ook wordt volgend jaar een grote conferentie georganiseerd.

Een student loopt over de campus van Harvard. Beeld reuters

In maart 2017 zal de universiteit een conferentie houden gewijd aan de geschiedenis van universiteiten en slavernij. 'Slavernij is een aspect van Harvards verleden dat zelden is erkend of opgevoerd', schrijft Faust. Ze noemt de universiteit 'direct medeplichtig aan Amerika's raciale lijfeigenschap'. Zo is de rechtenfaculteit deels gefinancierd met land waarop slaven werkzaam waren en onderhield Harvard lange tijd financiële banden met het slavenhoudende Zuiden van de VS.

Om rekenschap te geven van die geschiedenis zal Harvard volgende week woensdag een gedenkplaat plaatsen bij de voormalige woning van de universiteitsbazen. Het gaat daarbij om de nagedachtenis aan vier slaven die in de 18e eeuw daar leefden en werkten in het huishouden van twee voorzitters. Ook heeft Faust een commissie van historici in het leven geroepen die zich gaat buigen over andere plekken op de campus die symbolen van het slavernijverleden zouden zijn.

De aankondiging volgt enkele weken nadat de prestigieuze Harvard Law School bekendmaakte zijn embleem in de ban te doen. Een commissie bepaalde dat het symbool ongepast zou zijn omdat het is ontleend aan het familiewapen van de 18e-eeuwse slavenhouder Isaac Royall Jr., die ooit de eerste leerstoel van de rechtenfaculteit financierde. Die beslissing viel nadat een studentengroep genaamd Royall Must Fall campagne voerde tegen de vermeende 'verering' van de slavenhouder.

Australië

Niet 'de' Aborigines, maar 'de oorspronkelijke bevolking van Australië' of 'Aboriginal'. De gerenommeerde University of New South Wales in Australië wil met een 'politiek-correcte' ingreep de koloniale geschiedenis van Australië anders herdenken.

Kaapstad en Oxford

De Royall Must Fall-campagne is een directe verwijzing naar soortgelijke studentenprotestacties in Zuid-Afrika en Engeland. De protestbeweging Rhodes Must Fall voerde succesvol campagne tegen een standbeeld van de Britse kolonist Cecil Rhodes bij de universiteit van Kaapstad.

Ook in de Britse studentenstad Oxford voerde een studentengroep actie tegen een beeld van Rhodes, dat is verwerkt in de gevel van Oriel College. Het college besloot echter het beeld te behouden, mede omdat het anders veel geld dreigde mis te lopen van boze alumni en financiers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden