Hartveroverend

Destijds had Nachtrit veel last van de publiciteit die het tegelijk uitgebrachte Zwartboek creëerde en dat was jammer, want met haar derde speelfilm bewees Dana Nechushtan eens temeer een van de talentvolste (of gewoon: beste) Nederlandse filmmakers en vooral acteursregisseurs te zijn. Dat laatste bleek ook op het Nederlands Filmfestival van 2006. Nachtrit kreeg daar drie acteernominaties, waarvan de twee mannelijke ook werden verzilverd. Frank Lammers en Fedja van Huêt zijn hartveroverend als broers: de een (taxichauffeur Lammers, die na het invoeren van de nieuwe taxiwet in Amsterdam met een waardeloze vergunning en een enorme schuld blijft zitten) doet onverstandige dingen, waarmee de ander het oneens is zonder dat hij er iets aan kan doen. Het staat de broederliefde niet in de weg in deze film, die iets doet wat films van Nederlandse bodem zelden doen: een beeld schetsen van een (redelijk) actuele gebeurtenis, in dit geval de Amsterdamse taxioorlog.


Nachtrit (Dana Nechushtan, 2006)


Nederland 3, 22.10-23.50 uur.


A Single Man

(Tom Ford, 2009) De debuutfilm van modeontwerper Tom Ford, die medio jaren negentig naam maakte als creatief directeur van Gucci, is misschien een tikkeltje te gestileerd om echt te ontroeren. A Single Man oogt als Mad Men-plus; de acteurs zijn zo mooi gekleed en de camerashots brengen ze zo zorgvuldig gekadreerd in beeld dat je bijna zou vergeten hoe imponerend het onderliggende verhaal is. Hoofdrolspeler Colin Firth - die voor zijn rol genomineerd werd voor een Oscar, maar die er pas met The King's Speech een zou winnen - is een homoseksuele hoogleraar aan de universiteit van Los Angeles. Na zestien jaar verliest hij zijn partner door een auto-ongeluk. Zijn leed wordt in het Amerika van 1962 nauwelijks erkend. Firths spel, en in mindere mate dat van Julianne Moore als zijn beste vriendin, is dermate sterk dat je gegrepen wordt door het verhaal over eenzaamheid en rouw. Onvergetelijk is de scène waarin hij zojuist via de telefoon van het overlijden van zijn vriend heeft vernomen. De stilte die daarop volgt, gaat door merg en been.


Arte, 13.55-15.35 uur.


Dances with Wolves

(Kevin Costner, 1990) De buitenkant van Dances with Wolves is onomstreden. Regisseur Kevin Costner toont in de western prachtige vergezichten, zet daar stevige symfonische muziek onder en tovert met visuele effecten een enorme kudde bizons tevoorschijn. Maar de manier waarop Costner de Sioux-indianen afschilderde, leverde wel discussies op: de brave natuurmensen die in de film vriendschap sluiten met een blanke luitenant lijken wat al te veel op het cliché van de 'nobele wilde'. Nog meer kritiek kreeg Costner in 1995 toen hij plannen had op het grondgebied van de Sioux een hotel en casino neer te zetten, The Dunbar, vernoemd naar het personage dat hij speelt in de film, John Dunbar.


RTL 7, 22.00-2.40 uur.


City Hall

(Harold Becker, 1996) De jonge locoburgemeester van New York, gespeeld door John Cusack, gaat op onderzoek uit als een jongetje wordt doodgeschoten. Hij stuit op bureaucratie en hypocrisie in de stad van burgemeester Al Pacino, in een onderhoudende en sterk gespeelde thriller die veel wil vertellen en wat dat betreft best nog wat complexer mocht zijn.


Dana Nechushtan, met een knipoog, in Volkskrant Magazine over het ontbreken van haar naam bij de Gouden Kalf-nominaties van 2006.


BBC 1, 0.35-2.20 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden