Hartstochtelijke worstelingen

Drie NBB-selectieteams traden in Bonn aan voor de Nations Cup en de German Team Trophy; voor de prijzen deed Nederland geen moment mee. Vakantiegangers reisden naar het zonnige zuiden en doken daar vol overgave in het jaarlijkse festival van Juan-les-Pins.

Er waren in de afgelopen week interessante krachtmetingen in Zweden, Engeland, Hongarije, Polen, Turkije, Bulgarije en Indonesië. De aspiranten en junioren die Nederland in juli zullen vertegenwoordigen bij het EK-jeugd trainden in de Denktank te Arnhem. Het leverde een overvloedige en boeiende informatiestroom op per mail van Nederlandse internationals en via het internet (BBO). Zo heb ik met eigen ogen de actie dicht bij huis waargenomen.

De zomer broeide kennelijk en overal zag je hartstochtelijke worstelingen in soms vreemdsoortige situaties, die overigens vaak door de spelers zelf werden gecreëerd. Edgar Kaplan (1925-1997, de befaamde Amerikaanse topspeler en theoreticus, hoofdredacteur van de Bridge World) sprak ooit wijze woorden: 'de werkelijke test voor een bridger is niet uit de problemen te blijven maar veilig te ontsnappen zodra hij in een valstrik is gestapt'.

Uitkomen met een singleton? De gevaren, zoals in diagram 1, worden niet altijd onderkend.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

--1¿2¿

dbl2¿4¿4SA

dblpaspas5¿

paspaspas-

Het bizarre bieden van noord, die weigerde klaveren te bieden, en zo zuid op het idee van 5¿ bracht, was voor west aanleiding om tegen 5¿ met de singleton ¿B uit te komen. De leider won ¿A en speelde ¿V voor ¿A in oost. Deze speelde schoppen voor ¿A in west die schoppen vervolgde, getroefd in zuid. Twee keer troef en de verliezende ruiten van noord verdween op de zesde klaveren van zuid. Een bekend, als is het tamelijk zuur, grapje is dan dat de leider aan west vraagt of deze gebrand was op een klaverenintroever.

Ook op de andere tafel zorgde een singleton voor enige discussie. Oost speelde 5¿ en zuid, na te zijn uitgekomen met ¿A, speelde ¿V na. De leider won ¿H en speelde harten via ¿B voor ¿A in noord. Noord zocht de downslag in ruiten, maar oost won ¿A, trok de troeven en gooide op de schoppen in west de ruitenverliezer af. En hier treurde zuid diep om de gemiste introever.

In diagram 2 was de uitkomst geen gemakkelijke opdracht.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

-1¿pas1¿

pas3¿pas4¿

paspaspas-

Als west kom je van twee kleine schoppen niet graag met troef uit omdat je dan een mogelijke troefslag van oost op de tocht zet. Klaveren in de door noord geopende kleur is niet aantrekkelijk. Ruiten of harten? In beide kleuren het aas; met een aas zonder bijbehorende heer uitkomen is nooit een echt aanlokkelijk optie.

Onder een rode aas uit? Met de sterke hand in de dummy levert dat weleens een verrassend effect op. Zo dachten en deden beide westspelers inderdaad. Op de ene tafel kwam west tegen 4¿ met ¿2 uit, voor ¿V in oost die harten vervolgde voor ¿A en een introever kreeg, met ¿A en ¿A voor twee down. En op de andere tafel koos west voor ¿6, met een rampzalig gevolg toen de slag voor ¿H in zuid was waarna de leider met secuur afspel tien slagen maakte.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden