Hartstocht voor harmonie

Peter Hoefnagels (74), oud-hoogleraar, jurist en psycholoog, stond aan de wieg van de scheidingsbemiddeling..

'Ik probeer weleens te achterhalen waar mijn hartstocht vandaan komt om twee ruziënde mensen aan tafel tot harmonie te brengen, want dát is het: hartstocht voor harmonie, voor vrede. Het komt door de Tweede Wereldoorlog. Ik ben van 1927 en heb de oorlog van mijn twaalfde tot mijn zeventiende meegemaakt. Mijn puberteit is getekend door een enorm verlangen naar vrede.

'Ik zie de logica van oorlog niet, ook niet in het klein, van twee mensen in scheiding die al jaren procederen. Dat is zo dom. Aan tafel zijn veel meer oplossingen te vinden.

'In 27 jaar zijn aan mijn bemiddelingstafel 1120 scheidingsovereenkomsten tot stand gekomen. Een handvol echtparen is, na bij mij aan tafel te zijn geweest, alsnog gaan procederen. Eén op de tien gevallen ziet van scheiden af.

'De belangrijkste vondst die ik heb gedaan nadat ik de bemiddeling ondekte, is de scheidingsmelding, of het ''adieu''. Ga nooit uit huis weg zonder te praten, zonder elkaar in de ogen te hebben gekeken en te hebben gezegd: ik ga weg, ik wil weg, daarom en daarom. Pas daarna kunnen mensen hun angst, schuld en agressie onder controle houden.

' Laatst had ik een stel aan tafel dat al drie jaar had geprocedeerd. Het adieu was helemaal zoek. Die oorlogslogica die beide partijen dan bezigen, is zo primitief: ze wisten niet eens meer wie nou als eerste wilde scheiden. Toen we dat helder kregen, was er verdriet. Drie uur later was de overeenkomst getekend. Maar die man was wel een ton kwijt aan advocaten, en de vrouw ook. Dat is dom, duur en respectvernietigend.

'Pas na het psychologisch proces is men toe aan de volgende fase. Die van de zakelijke afspraken, over omgang met de kinderen, het huis, alimentatie. De laatste fase is dan de juridische vormgeving van die afspraken.

'De passage van het irrationele naar het rationele, daar gaat het om. Dat emotionele proces geldt ook op wereldniveau, in Israël bijvoorbeeld. Mijn handen jeuken om Sharon door dat proces heen te helpen. Die man heeft generaalslogica. Hij moet afscheid leren nemen van zijn eigen agressie en geweldslust. Dat is het begin van vrede.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden