'Hartstikke netjes, nooit nare verrassingen'

Sinds kort heeft ook het Brabantse Berlicum een HEMA, de 250ste franchisewinkel van het concern.

BERLICUM - Twee biggetjes steken hun bemodderde snuitjes over een houten hek. 'Hé feestvarken, gefeliciteerd vanuit Berlicum!', staat in krulletters op de kaart. In de nieuwe HEMA van Berlicum vind je dezelfde rookworst, rokjes en rompertjes als in de HEMA van Delfzijl, maar dat rek met kaarten is helemaal van het zuiden. Een keur aan Brabantse boerderijdieren geeft deze 250ste franchisewinkel van de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, op 24 mei geopend aan de Hoogstraat 133, een scheut couleur locale.


Rondom het Oost-Brabantse dorp zijn volop weilanden waar lammetjes dartelen. Die lammetjes komen terug op de HEMA-kaart 'Liefs vanuit Berlicum'. Koeien zijn hier ook volop, en bruine Brabantse cafés waar rond het middaguur al ruimschoots alcohol wordt genuttigd. In het kaartenrek van de nieuwe HEMA komen koe en café samen op de vrolijke koeienprent: 'Loeigezellig hier in Berlicum'.


Berlicum, 'Balkum' op zijn Brabants, gelegen in de Meijerij ten zuidoosten van 's Hertogenbosch, had al een Kruidvat, een Zeeman, een Aldi en een Jumbo. De nieuwe HEMA is 'echt een aanwinst', zegt mevrouw Toos. Zij is er net voor het eerst binnen geweest en is naar buiten gekomen met een witte plastic zak met twee panties. 'Het ziet er hartstikke netjes uit binnen', zegt zij. Voor Toos staat de HEMA voor 'goed betaalbaar spul'. Andere kwalificaties van de Berlicumse klandizie: 'nooit nare verrassingen', 'nooit in de mode, nooit uit de mode'.


De nieuwe HEMA van Berlicum is een winkel in de kleine maat A. Het assortiment aan beha's is er uitgebreid genoeg, concluderen moeder Irma en dochter Christy na een inspectie. Hun make-up en pyjama's kopen zij ook altijd bij de HEMA: 'Kwaliteit en niet te duur'.


Qua mannelijke klandizie houdt het in de nieuwe winkel nog niet over. Wim is een van de weinige heren die deze middag acte de présence geven. Wat komt hij kopen? Dochter Jannique geeft het antwoord: 'Behaa-tjes voor zijn dochter!' Femke koopt bij de HEMA veel voor haar jonge kinderen, vroeger rompertjes, nu speelgoed. Tot nog toe was ze aangewezen op de HEMA van Den Bosch, een winkel in de grote maat D. De Berlicumse HEMA zal de Bossche voor haar niet helemaal kunnen vervangen, want alleen in de grotere winkels serveren ze tot 10 uur 's ochtends 'dat fijne HEMA-ontbijtje' - voor slechts één euro krijg je een croissant, koffie en een omeletje.


Voor de illustere ietwat vette HEMA-rookworst, tegenwoordig geproduceerd in het nabije Oss, kun je wel in Berlicum terecht: worstklanten komen voor in de winkel volop aan hun trekken. Sinds een Amsterdamse filiaalhouder anno 1936 te veel rookworsten insloeg en daarna groot succes boekte met de warme verkoop, worden rookworst en HEMA vaak in een adem uitgesproken. Of dit ook HEMA's belangrijkste product is? Op grond van de gangen waar de Berlicumse klandizie zich concentreert, gok je op een ander artikel dat met ook een 'r' begint, namelijk het rompertje. Moeders en oma's slaan volop '2packs' in, vanaf de maatje 50. Mevrouw Bets, uit het Brabantse Asten, weduwe, sinds een half jaar woonachtig Berlicum, mag daar graag vertederd naar kijken. In de tijd dat haar kinderen klein waren had de HEMA ook al prima rompertjes, alleen stonden Jip en Janneke er toen nog niet op afgebeeld. Jip en Janneke en de HEMA: dat is een combinatie die mensen begrijpen; goed gezien door die reclamejongens die de Fiep Westendorp Foundation aanzochten.


Een ander sleutelproduct van de HEMA blijft de herenonderbroek. Televisiemaker Harry de Winter, die in de jaren zeventig lang onderbroekloos door het leven ging, mocht graag vertellen dat hij met die gewoonte brak toen hij de HEMA-onderbroek ontdekte: 'dat zijn de allerbeste'. Een Berlicumse heer met een mandje vol boxers in de maat XL wil die conclusie, op voorwaarde van anonimiteit, wel bevestigen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden