Hartstichting haalt miljoen minder op

De Hartstichting heeft vorig jaar minder geld uit bedelbrieven gekregen dan in 1998. Het is voor het eerst dat deze inkomstenbron krimpt, maar woordvoerder L....

De Hartstichting heeft drie inkomstenbronnen. De nalatenschappen leveren steeds meer op, ook vorig jaar. Ook de inkomsten uit de collectebus groeien. 'Daaruit blijkt dat je door het directe contact met de mensen wel een en ander kan uitleggen.' Maar uit de mailings kwam een miljoen minder dan in 1998. Vorig jaar was het eerste hele jaar dat het Nationaal Hartfonds actief was.

Het Hartfonds is in 1998 opgericht. Nadat overleg niet leidde tot een naamsverandering, heeft de Hartstichting een procedure over de naam aangespannen tegen het Nationaal Hartfonds. 'Wij willen dat in de naam duidelijk wordt waar zij voor staan. Natuurlijk moet het woord ''hart'' erin staan. Maar zij zijn voor de alternatieve benadering. Voor vitaminepreparaten en dergelijke. Wij willen dat dat in de naam tot uitdrukking komt.'

De rechter had het Nationaal Hartfonds al opgedragen alternatieven te bedenken, maar de Hartstichting is niet tevreden met de voorstellen. Gisteren heeft de Hartstichting de rechter opnieuw gevraagd het Hartfonds een andere naam te doen kiezen.

Overigens staat ook de manier waarop het Nationaal Hartfonds geld werft ter discussie. In januari stuurde de organisatie naar 130 duizend ondernemingen een rekening van 250 gulden, die per ommegaande diende te worden betaald. Alleen de secure lezer kwam er achter dat het een verzoek om een gift betrof.

Het Hartfonds is één van drie nieuwe fondsen die in 1998 en 1999 werden opgericht. Door de Hoornse gynaecoloog C. Renckens worden de drie aangeduid als 'kwakfondsen'; de drie zouden nauwe banden hebben met handelsmaatschappijen in orthomoleculaire preparaten en voedingsmiddelen: de Maatschappij ter bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde en het Adviesbureau Orthomoleculaire Voeding. Orthomoleculair staat voor een benadering die uitgaat van 'goede' moleculen.

De andere twee loten aan de orthomoleculaire stam zijn de Stichting Nationaal Fonds Kankerbestrijding, NFK, maar dat veranderde zijn naam schielijk in Nationaal Fonds tegen Kanker. Dat was om een aanvaring met de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds te vermijden. En het Nationaal Reumafonds slaagde erin de orthomoleculaire concurrent voor een andere naam te laten kiezen: Nederlandse Reumastichting werd Artrose en Reuma Stichting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden