Hartstichting haalt 8 procent minder op

De Hartstichting heeft in 2004 bijna drie miljoen euro minder opgehaald bij donateurs dan in het jaar daarvoor. Het goede doel wijt de daling aan de ophef over het salaris van de inmiddels vertrokken medisch directeur....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

De opbrengst uit eigen fondsenwerving daalde met ruim 8procent naar 30,6miljoen euro. Met name de collecte en de vaste giften leverden minder geld op. Tijdens de landelijke inzamelweek in april 2004 daalde de opbrengst met zevenhonderdduizend euro naar 4,1 miljoen euro. De giften van bestaande donateurs daalden door de salarisrel met 11,4 procent naar 14,4 miljoen euro. De inkomsten uit nalatenschappen bleven op peil.

De Hartstichting houdt rekening met een verdere daling van de opbrengsten in 2005; volgens de begroting tot 28,1 miljoen euro. Het goede doel kwam vorig jaar in problemen nadat uit een inventarisatie van de Volkskrant bleek dat het het meest van alle goede doelen betaalde aan zijn (medisch) directeur: 170 duizend euro. De betreffende directeur stapte op.

Vijftien banen gingen vorig jaar verloren als gevolg van de dalende opbrengsten. Dankzij deze kostenbesparing wist de charitatieve instelling de kosten als percentage van de inkomsten onder de grens van 25procent te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden