NieuwsHartschade door corona

Hartschade topsporters na corona-infectie, onderzoek onder meer patiënten volgt

Onderzoek onder een kleine groep Amerikaanse topatleten levert nieuwe aanwijzingen dat het coronavirus het hart kan beschadigen. Bij 4 van de 26 besmette atleten was sprake van een ontsteking van de hartspier, terwijl zij geen of nauwelijks coronaklachten hadden.

Ellen de Visser
Honkballer Eduardo Rodriguez bleef na een corona-infectie extreem moe waarna bleek dat hij een ontstoken hartspier heeft.  Beeld Getty Images
Honkballer Eduardo Rodriguez bleef na een corona-infectie extreem moe waarna bleek dat hij een ontstoken hartspier heeft.Beeld Getty Images

Amerikaanse cardiologen pleiten voor screening van topsporters: wie met een ontstoken hartspier zwaar blijft trainen, loopt kans op extra schade, die in extreme gevallen fataal kan zijn.

Nederlandse cardiologen gaan op verzoek van de Hartstichting de komende tijd MRI-onderzoek doen bij patiënten die covid-19 hebben gehad, zegt de Groningse hoogleraar cardiologie Rudolf de Boer. Een ontstoken hartspier is een verraderlijk ziektebeeld, het geeft lang niet altijd symptomen: ‘Je moet systematisch onderzoek doen, anders zie je het gewoon niet’, aldus De Boer.

De 26 onderzochte Amerikaanse atleten zijn gemiddeld 19 jaar oud, en doen onder meer aan American football, basketbal en voetbal. Eén tot zeven weken na hun positieve test werd een MRI van hun hart gemaakt, zo blijkt uit een verslag in vakblad JAMA Cardiology. Vier van hen hadden vocht in de hartspier en na toediening van contrastvloeistof was op de beelden aankleuring zichtbaar. Dat duidt op myocarditis, een ontsteking van de hartspier, verduidelijkt Firdaus Mohamed Hoesein, radioloog in het UMC Utrecht en gespecialiseerd in beeldvorming van hart en longen. Bij nog eens acht anderen was littekenweefsel zichtbaar, wat kan duiden op een eerdere ontsteking maar ook andere oorzaken kan hebben.

Honkballer

Onlangs bleek uit een Duitse studie, onder honderd willekeurige coronapatiënten, dat eenderde van hen schade had opgelopen aan de hartspier. Dat nu ook in een veel jongere, topfitte populatie afwijkingen worden gevonden, baart hoogleraar De Boer zorgen. ‘Het is misschien ook een waarschuwing voor de millennials’, zegt zijn Amsterdamse collega Jan Piek: ‘Onderschat een corona-infectie niet.’

Wat de gevolgen zijn voor de betrokken Amerikaanse sporters is nog onduidelijk. Hartschade kan zich soms herstellen. Om die reden wordt de Duitse studie bij dezelfde groep patiënten herhaald, zegt cardioloog Piek, die contact heeft met de onderzoeksleiders. Amerikaanse media schreven onlangs over honkballer Eduardo Rodriguez van de Boston Red Sox, die na een corona-infectie extreem moe bleef waarna bleek dat hij een ontstoken hartspier heeft. Hij komt dit seizoen niet meer in actie.

Radioloog Mohamed Hoesein zegt dat het Amerikaanse MRI-onderzoek goed is uitgevoerd, maar hij plaatst wel kanttekeningen. Zo ontbreekt een nulmeting, onduidelijk is of de sporters niet al een afwijking hadden. De vraag is ook waarom juist deze atleten zijn onderzocht, en of ze hebben doorgetraind (ze hadden immers nauwelijks klachten) en daarmee de schade mogelijk hebben verergerd. De MRI’s zijn ook niet allemaal op een vast moment na de positieve test gemaakt, wat de resultaten kan hebben vertekend.

Afwijkingen

De pompfunctie van het hart was bij alle aangedane atleten nog in orde. ‘De vraag is dan hoe relevant deze bevindingen zijn voor de algemene bevolking. Voor topsporters kan een kleine afwijking gevolgen hebben, maar voor gewone mensen zijn die er mogelijk niet.’

Een ontstoken hartspier ontstaat vaak door een virus, met een darmvirus als de beruchtste boosdoener. Bij een klein deel van de patiënten slaagt het immuunsysteem er niet in de infectie te bestrijden, met schade aan de hartspier tot gevolg. Omdat patiënten niet altijd klachten hebben, wordt de aandoening nogal eens over het hoofd gezien, waardoor onduidelijk is hoeveel patiënten er last van hebben. Of het coronavirus uit de pas loopt en meer hartschade veroorzaakt dan andere virussen is daarom nog onduidelijk. Maar met 28 miljoen coronabesmettingen wereldwijd, raken cardiologen toch gealarmeerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden