Hartpatiënt eist operatie in Londen

Een hartpatiënt van 63 jaar heeft dinsdag in kort geding voor de president van de rechtbank in Den Haag geëist dat hij nog deze week op kosten van het Haagse ziekenfonds Azivo een hartoperatie kan ondergaan in het Independent Hospital in Londen....

JET BRUINSMA

Van onze verslaggeefster

Jet Bruinsma

DEN HAAG

Deze maand kreeg hij voor de vierde keer te horen dat zijn bypass-operatie opnieuw is uitgesteld. Misschien wordt hij half februari geholpen, maar het kan ook wel half maart worden. De Hagenaar is inmiddels in het Leyenburg Ziekenhuis in Den Haag opgenomen, omdat de spanning slecht is voor zijn hart.

Azivo wil de 24 duizend gulden voor de hartoperatie (zesduizend gulden goedkoper dan een operatie in Nederland) echter niet betalen zolang de Ziekenfondsraad weigert die kosten aan Azivo te vergoeden uit de zogeheten Algemene Kas. Het is dus de schuld van de Ziekenfondsraad dat de hartpatiënt niet in Londen kan worden geopereerd, redeneert Azivo.

Het probleem van de Haagse hartpatiënt is, dat hij geen spoedgeval is, zo bleek gisteren tijdens het kort geding. Azivo heeft dat zelf erkend. Spoedgevallen worden in Nederland binnen een week geopereerd, 'semi-spoedgevallen' binnen drie weken. Zij passeren de andere, niet-urgente hartpatiënten op de wachtlijst. En niet-urgente, zogeheten 'stabiele' patiënten hoeven niet in het buitenland te worden geopereerd, want daarvoor bestaat geen medische noodzaak, vindt de Ziekenfondsraad.

'Een macabere invulling van het begrip medische noodzaak', zei Azivo's raadsman mr P. von Schmidt. 'Je wordt blijkbaar pas acuut geholpen, als je in acuut levensgevaar verkeert.' 'Mijn patiënt mag dan stabiel zijn, maar zijn lichamelijke toestand is slecht', zei mr T. Tanja namens de hartpatiënt. 'Hij loopt met een tijdbom.' 'De toestand van mijn patiënt ging niet achteruit op de wachtlijst, maar dergelijke mensen doen ook niks anders dan achter de geraniums zitten', zegt de cardioloog Van der Kley.

Voor de opmerkelijk eensgezind optredende raadslieden (die van de hartpatiënt is door Azivo ter beschikking van de klager gesteld en afkomstig van Azivo's vaste advocatenkantoor) is de Ziekenfondsraad degene die in de beklaagdenbank thuishoort. De functionarissen van die raad vervulden die rol met kennelijke tegenzin, maar wel overtuigend.

'De levensverwachting van een niet-urgente hartpatiënt wordt niet beter door een operatie', zei medisch adviseur C. Postema. 'Wèl verbetert de kwaliteit van leven.' Secretaris G. Jongevos van de commissie beroepszaken: 'Niet de wenselijkheid voor de patiënt geeft de doorslag, maar de medische noodzaak. We verzinnen niets, we hebben de wet en de jurisprudentie aan onze kant.' Hoewel ze moest erkennen: 'Het zal je maar gebeuren dat je zo lang moet wachten.'

'Denkt u soms dat wij onze patiënten voor niks aanmelden voor een open-hartoperatie', vroeg Van der Kley retorisch. 'Wat hier wordt gezegd, is ambtelijk. U stelt zich op achter een papieren muur. Ik vind dit flauwekul.'

Sinds 1992 heeft Azivo tien van haar verzekerden een hartoperatie laten ondergaan in het Londense ziekenhuis. In drie gevallen weigert de Ziekenfondsraad te vergoeden; over de andere gevallen moet nog een besluit vallen. Daarom wil het Haagse ziekenfonds de elfde hartoperatie in Londen pas betalen als het zeker is dat de Ziekenfondsraad het geld terugbetaalt.

Het kort geding van gisteren ging echter niet alleen over geld. Op de achtergrond speelt de claim van het sinds dit jaar geprivatiseerde Haagse ziekenhuis Leyenburg om hartoperaties te mogen uitvoeren.

Rechtbankpresident mr M. Mondt-Schouten doet vandaag uitspraak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden