Hartman leest: Youp van 't Hek, Ton Theunis en Dirk Zeelenberg

Deze weken leest Maxim Hartman op verzoek van de boekenredactie de eerste tien pagina's van drie net verschenen boeken en geeft op basis daarvan advies.

Maxim Hartman Beeld No Candy
Maxim HartmanBeeld No Candy

Youp: Hart

De NRC-columns van Youp zijn lekker kort en raak en vermakelijk geschreven. Het openingsverhaal in deze 62ste verzamelbundel gaat echter over zijn hartfalen en duurt maar liefst 21 pagina's lang. Het is een typisch Hollandse klaagzang over dokters en ziekenhuizen die ondanks al hun kennis, moderne technieken en krankzinnig dure apparatuur, de oorzaak van Youps vage klachten maar niet kunnen verklaren. Uiteindelijk bleken er zes bypasses nodig om de beste man in leven te houden. Mensen zoals Youp die over de rug van de humor veel geld weten te verdienen, moeten één ding plechtig beloven. Word nooit serieus of nog erger: sentimenteel.

Denk aan de kerstchansons van volkskomiek André van Duin, die ook geschikter zijn als braakmiddel dan als muziek. Van Kooten en De Bie zeiden, nadat ze op tv gestopt waren, dat ze wel een beetje klaar waren met humor en dat ze nu diepere, waardevolle dingen in het leven zochten. Fukjoe! Wees en blijf verdomme gewoon dankbaar met het vermogen om mensen te kunnen laten lachen. Hopelijk lukt het in de overige, hopelijk wel grappige, columns om de licht bittere smaak van al dat persoonlijke emo-gelul eens goed weg te spoelen.

Thomas Rap, euro 9,99.

Ton Theunis: Tweestrijd

De cover is donker met mistige groene slierten. Ik zie een zwarte kraai en een wezen met rare oren. Oh shit. Toch geen fantasy mag ik hopen? Ik lees nog liever 200 humor-arme pagina's over het hartfalen van een kakker dan mystieke verhalen over magische wezens. Een beetje fantaseren of dagdromen is prima maar mogen liefhebbers van fantasy alsjeblieft een eigen provincie? In de begeleidende brief van de uitgever staat overigens dat Theunis vanaf 2019 directeur wordt van het nog te bouwen Almere WitchWorld, een nieuw heksenpretpark waar de karakters uit dit boek centraal komen te staan. Ton heeft zijn zaakjes blijkbaar prima voor elkaar als oud ambtenaar van het ministerie van Justitie. Maar goed. Even diep ademhalen. Daar gaan we!

O, het verhaal begint gewoon over een opstandig meisje dat naar het klooster moet van haar rijke ouders om daar te leren lezen en schrijven. Paps en mams zijn daar zelf te lui voor neem ik aan? Zie je vaker bij rijke mensen. Verwende teringlijers. De schrijfstijl van Ton is bewust knus en oubollig. In iedere zin staan minstens drie overbodige bijvoeglijke naamwoorden. Alsof een theevrouwtje met opvliegers het heeft geschreven.

De Kring, euro 18,95.

Dirk Zeelenberg: Niet bepaald een succesverhaal

Bij het grote publiek is Dirk vooral bekend door de tv-serie Divorce. Daarnaast schnabbelt Zeelenberg flink bij als trouwambtenaar. Aan zijn gezwollen kop op de cover te zien houdt Dirkie ook wel van een wijntje. Het boek opent met een inleiding. Natuurlijk. Stel je toch eens voor dat je zomaar begint. Calvijn heerst nog steeds, zeker in de uitgeverswereld. Calvijn is hoofdverantwoordelijk voor de diepgewortelde Nederlandse leer: doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Dirk zelf trekt zich daar gelukkig weinig van aan. Hij deelt zijn worstelingen, obstakels en missers. Facebook is volgens hem bedoeld voor de piekmomenten, een boek blijkbaar voor de mindere momenten. Het papier ruikt naar overjarige houtlijm van de Action. Dirk schrijft vlot en met zelfspot maar je kunt wel de nodige vraagtekens zetten bij het feit dat hij zo genadeloos over zijn familieleden uit de school klapt. Zijn twee oudere zussen lijken vooral doofstom. Dirks moeder had geen moedergevoelens en zijn vader sloeg hem geregeld in elkaar. Zulke misbaksels van ouders hakken er natuurlijk wel in. Dan zit er als onschuldig kind weinig anders op dan in de overlevingsmodus te gaan. De eerste tien pagina's zijn geen straf om te lezen.

Omdehaverklap, euro 14,99.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden